crisi migratòria

Espanya acollirà immigrants que viuen a Alemanya

Sánchez ajuda Merkel en la difícil situació política a canvi de recolzament financer

La iniciativa, per "solidaritat", afectarà un centenar de refugiats, segons el Govern

GRAF361. BRUSELAS, 29/06/2018.- El presidente del Gobierno español, Pedro Sánchez, inició hoy la última jornada del Consejo Europeo con una reunión con la canciller alemana, Angela Merkel, y el primer ministro griego, Alexis Tsipras (d). Tras participar ayer en el debate de la cumbre, que duró catorce horas debido a la dificultad de encontrar un consenso en materia de inmigración, tanto Sánchez, como Merkel y Tsipras analizaron en una reunión en la sede del Consejo el acuerdo logrado finalmente por los líderes europeos. EFE/Horst Wagner

GRAF361. BRUSELAS, 29/06/2018.- El presidente del Gobierno español, Pedro Sánchez, inició hoy la última jornada del Consejo Europeo con una reunión con la canciller alemana, Angela Merkel, y el primer ministro griego, Alexis Tsipras (d). Tras participar ayer en el debate de la cumbre, que duró catorce horas debido a la dificultad de encontrar un consenso en materia de inmigración, tanto Sánchez, como Merkel y Tsipras analizaron en una reunión en la sede del Consejo el acuerdo logrado finalmente por los líderes europeos. EFE/Horst Wagner / Horst Wagner (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La situació és molt paradoxal. Angela Merkel, que tant va collar Espanya i sobretot Grècia en la pitjor etapa de la crisi econòmica, necessitava aquests dos països per salvar la seva carrera política, perquè està molt pressionada pels seus socis de govern a causa de la situació migratòria a Alemanya. I tant Pedro Sánchez com Alexis Tsipras han acudit aquest divendres a ajudar-la, durant el transcendental Consell Europeu celebrat a Brussel·les. La cancellera ara els deu un favor.

El Govern espanyol i el grec han acceptat acollir als seus territorisrefugiats que van entrar a Alemanya a través de la frontera amb Àustria, a canvi que Merkel costegi el trasllat d’aquestes persones i recolzi econòmicament els dos països del sud d’Europa en el seu paper de frontera amb l’Àfrica. El nombre de migrants que es podran acollir a aquesta iniciativa no està clar. L’entorn del líder socialista calcula que en el cas espanyol seran prop d’un centenar, no més. També es desconeix l’import de l’ajuda germànica. Però per a Sánchez això no és l’important.

El més transcendental d’aquest acord, ha remarcat el cap de l’Executiu quan s’ha acabat la cimera, és el "missatge polític" que trasllada. Espanya, ha dit Sánchez, és un país "solidari" amb el fenomen migratori. Un país que no es manté "al marge" de la conjuntura d’altres territoris en aquest cas. Que és "empàtic" davant d’aquesta situació. Que col·labora per donar una solució europea i espera que els altres estats membres de la UE col·laborin quan Espanya ho necessiti. 

"És important traslladar que som empàtics davant de la situació que travessa Alemanya"

Pedro Sánchez

President del Govern

Merkel està necessitada. Els conservadors bavaresos de la CSU, els seus socis de govern junt amb els socialdemòcrates, han donat a la cancellera un ultimàtum de dues setmanes, que es compleix a començaments de juliol, perquè segelli acords amb la UE de manera global o amb els seus estats membres de manera bilateral que permetin rebaixar la situació migratòria d’Alemanya, que en els dos últims anys ha rebut prop d’un milió de sol·licituds d’asil. Si no ho aconsegueix, el ministre de l’Interior, el bavarès Horst Seehofer, ha amenaçat de tancar pel seu compte les fronteres del país i provocar probablement el trencament entre la CDU, el partit de Merkel, i la CSU, aliats durant dècades, fet que al seu torn implicaria la caiguda de tot l’Executiu germànic.

El pacte de mínims assolit aquest divendres en el Consell Europeu, que inclou un blindatgemés gran de les fronteres exteriors del continent i la possibilitat de crear camps de retenció d’immigrants dins i fora de la UE, juntament amb els acords segellats per Merkel amb Sánchez i Tsipras, poden contribuir a desactivar l’amenaça dels conservadors bavaresos.

Reunió a tres

La solució s’ha dissenyat al llarg d’aquesta última setmana. Dimarts, el president del Govern es va reunir a Berlín amb la cancellera. El líder socialista va dir que era "molt conscient del debat que té l’opinió pública alemanya". Merkel va defensar la necessitat que Espanya rebi més ajuts europeus per gestionar l’arribada d’immigrants. Tots dos mandataris es van tornar a reunir aquest divendres, en una trobada en què també va participar Tsipras i que va servir per acabar de segellar el pacte.

"Merkel està agraïda", va dir Sánchez al final de la cimera, que segons els col·laboradors del cap de l’Executiu ha servit per mostrar als socis europeus que ell és un dirigent "europeista", en qui es pot "confiar", i així esvaeix les possibles pors que poguessin tenir sobre la presumpta inestabilitat d’Espanya després de la moció de censura que va fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa.Mariano Rajoy  “No és el millor acord, però és un acord.

"No és el millor acord, però és un acord. Les posicions dels països eren molt diferents"

Pedro Sánchez

President del Govern

"Hem treballat amb Alemanya per materialitzarcooperació recíproca. Sempre hem sigut solidaris. Ho vam ser ambl’'Aquarius'  [el barco amb més de 600 immigrants que Espanya va acollir per la negativa d’Itàlia] i amb les pasteres que ens arriben. És important traslladar que no ens quedem al marge, que som empàtics davant de la situació que Alemanya travessa ara mateix", ha dit el president. Enviem un missatge a la societat alemanya i un missatge molt important de compromís per una solució europea.. És fonamental des del punt de vist polític trobar punts d’unió amb Alemanya”, ha afegit.

Els centres de retenció

Notícies relacionades

Sánchez s’ha mostrat més fred sobre la pobra entesa aconseguida en el Consell, en què països com Itàlia i els de l’Europa oriental són partidaris del tancament de fronteres. El punt principal d’aquest pacte, ha destacat, era això: que es tractava un pacte. "No és el millor acord, però és un acord. M’hauria agradat arribar molt més lluny. Les posicions dels diferents països eren molt diferents", ha dit, i també ha mostrat distància respecte als hipotètics centres de retenció, tant fora com dins de la UE.

Respecte als primers, que el Govern espanyol no acaba de compartir, el president s’ha limitat a assenyalar que el Consell “continuaria reflexionant”. Sobre els segons, ha dit que eren només una possibilitat i que quedava "molt per fer". En qualsevol cas, ha acabt Sánchez, Espanya, que ja compta amb set centres d’internament d’estrangers (CIE), no vol tenir una d’aquestes instal·lacions.