EL DRAMA MIGRATORI

França no acollirà centres per a immigrants

"La llei internacional estableix que el país més pròxim al rescat ha de cedir el seu port", remarca Macron

zentauroepp44051292 french president emmanuel macron speaks with the media as he180629123733

zentauroepp44051292 french president emmanuel macron speaks with the media as he180629123733 / Olivier Matthys

1
Es llegeix en minuts

El president francèsEmmanuel Macronha precisat que no hi haurà centres per acollir immigrants en territori francès, ja que aquests "seran en països de primera arribada i França no ho és", i ha recordat que "la llei internacional estableix que el país més pròxim al rescat ha de cedir el port".

"L’acord que hem assolit aquesta matinada parla de crear de forma voluntària aquests centres i treballar juntament amb l’ACNUR [l’agència de l’ONU per als refugiats] i l’Organització Internacional de les Migracions [OIM]", ha recordat Macron a la seva arribada aquest divendres a la segona jornada de la reunió dels caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea (UE).

El dirigent ha destacat la importància de "ser més solidaris" amb els països de primera arribada i garantir "que Europa s’ocupi de les persones que hi arriben des del primer dia" amb un sistema similar al dels centres d’acolliment de Lesbos (Grècia), "on es donava un procés eficaç d’acollida i retorn".

Acostament

Macron ha qualificat de "victòria" l’acord assolit aquest divendres pel Consell Europeu, ja que considera que ofereix "un acostament complet" a la gestió de la migració, "reforçant la cooperació amb països tercers, la solidaritat a través de la responsabilitat i la lluita contra tota mena de tràfic de persones".

"Hem demostrat que un acord en una qüestió tan essencial com la gestió de la migració és possible, defensant una Europa que protegeix els seus conciutadans i és autora del seu dret i de la seva història", ha apuntat el mandatari francès. Ha remarcat, així mateix, que l’acord assolit aquesta matinada "protegirà els més febles".

Notícies relacionades

El president de França ha assenyalat que "en les pròximes setmanes" es detallarà quin serà el funcionament d’aquests centres i ha assegurat que alguns estats membres "han manifestat la seva voluntat d’avançar molt ràpid en aquest sentit".

"És necessària també una millora dels mecanismes bilaterals en el marc del reglament de Dublín", ha conclòs. Macron ha avançat que aviat es presentaran noves directrius orientades a evitar que els immigrants es moguin per la UE per provar de demanarl’asil  al país on més els interessa.