EL DRAMA MIGRATORI

Grècia acceptarà els migrants expulsats per Alemanya

Tsipras recolza Merkel abans d'una cimera migratòria europea de què depèn el futur del Govern alemany

zentauroepp43992168 greece s prime minister alexis tsipras walks toward 10 downi180628111624

zentauroepp43992168 greece s prime minister alexis tsipras walks toward 10 downi180628111624 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La humiliant eliminació d’Alemanya del Mundial feia presagiar una altra jornada negra per a Angela Merkel abans d’assistir a la transcendental cimera migratòria europea que comença aquest dijous a Brussel·les. Malgrat la desfeta futbolística, la cancellera va poder anar-se’n al llit amb una bona notícia sota el braç. I és que ahir Grècia va assegurar que està a punt per segellar un pacte bilateral amb Berlín i acollir els migrants que Alemanya rebutgi a la seva frontera, una petita mostra d’optimisme per a la reunió d’aquest dijous.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va assegurar aquest dimecres en una entrevista al ‘Financial Times’ que està obert a tancar aquest acord per frenar els fluxos secundaris de migrants que arriben pel sud d’Europa però que fan cap al nord, amb Alemanya com a principal destinació. "No ens importa tenir retornats d’Alemanya si això ajuda a enviar un missatge als traficants de persones", va assegurar. L’acord suposaria l’arribada d’entre 50 i 100 persones al mes.

Les paraules de Tsipras són una picada d’ullet per a Merkel, contra les cordes després que el seu ministre de l’Interior, el líder bavarès Horst Seehofer, l’amenacés de tancar les fronteres d’Alemanya unilateralment si la cancellera no arriba a un acord de restricció migratòria que la satisfaci. Aquest ultimàtum, que venç diumenge vinent 1 de juliol, pot posar en perill el Govern alemany, ja que si Seehofer actua de forma unilateral serà expulsat de l’executiu i, amb ell, la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU).

Reforma de Dublín

Arribar a un acord europeu en la cimera d’aquest dijous i divendres a Brussel·les es presenta com una quimera per a Merkel, la prioritat de la qual és que Roma segueixi el mateix paper que Atenes i accepti els migrants expulsats per Berlín. Malgrat que un acord amb Grècia dona força a la cancellera per demostrar que es pot arribar a pactes bilaterals, les negociacions amb el Govern italià, format per populistes i la ultradreta, seran molt més complicades.

Notícies relacionades

On sí que coincideixen Grècia i Itàlia és a sol·licitar una reforma del reglament de Dublín, mecanisme europeu que estableix que els migrants només poden sol·licitar asil al primer país d’arribada a la Unió Europea (UE). Això fa que els estats fronterers siguin els que assumeixen més responsabilitats.

Tot i que des del 2015 Alemanya incomplia aquesta normativa per processar l’asil de centenars de milers de persones, el rumb sembla haver canviat. Segons apunta el diari ‘Süddeutsche Zeitung’, entre el gener i el maig d’aquest any Berlín ha expulsat 4.100 migrants al país pel qual va entrar a la UE, un ritme de deportacions superior al del 2017. Tot i que Merkel ha reiterat que Dublín “no funciona”, el Govern alemany ha tornat a aplicar-lo. La ultradreta pressiona i cada vegada hi ha menys temps.