La UE no vol un "Guantánamo per a immigrants" al nord de l'Àfrica

La Comissió proposa centres regionals de desembarcament on les persones siguin tractades "amb dignitat"

jjubierre43804634 valencia 17 6 2018  llegada del aquarius al puerto de val nc180617111913

jjubierre43804634 valencia 17 6 2018 llegada del aquarius al puerto de val nc180617111913 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSELAS

La Comissió Europea (CE) demana als països europeus, de cara a la cimera que celebraran la setmana vinent, que explorin la creació de "plataformes regionals de desembarcament"  als països del nord de l’Àfrica per als immigrants rescatats al mar, però el comissari europeu de migracions, Dimitris Avramopoulos, ha deixat clar que això no significa crear "un Guantánamo per a immigrants".

El comissari ha subratllat que la comissió està en contacte amb les Nacions Unides i l’Organització Internacional de Migracions (OIM) per la possibilitat de "crear un esquema regional de desembarcament". Aquest esquema es combinaria amb paquets de retorn voluntari dels immigrants als seus països d’origen, així com amb més esforços financers i de reassentament, segons la proposta comunitària.

A més, els estats membres podrien també explorar, d’acord amb la llei internacional, pactes regionals per al desembarcament i la recerca i rescat d’aquestes persones al Mediterrani.

"Protecció i dignitat"

Notícies relacionades

Aquests desembarcaments regionals donarien als immigrants "la protecció i dignitat que mereixen", ha apuntat el comissari, que ha insistit que s’han "de respectar les lleis internacionals i els més alts estàndards de drets humans". Quan li han preguntat pelscentres externs a la UE però en terra europeu per acollir immigrants, Avramopulos ha dit que està "en contra d’una badia de Guantánamo per a immigrants, això va contra els valors europeus". "No és això el que estem proposant. La Convenció de Ginebra és allà, viva, i ens està guiant", ha apuntat.

Sobre la reunió informal de líders europeus de diumenge a Brussel·les convocada pel president de la CE, Jean-Claude Juncker, per abordar la qüestió migratòria abans del Consell Europeu de la setmana que ve, Avramopulos ha dit que el seu objectiu "no és prendre decisions, sinó concertacions, contribuir a trobar una solució".