La UE imposa aranzels del 25% a productes dels Estats Units

La mesura entrarà en vigor aquest divendres 22 de juny i afectarà alguns productes tan simbòlics com els Levi's i el bourbon

La comissària de comerç, Cecilia Malmström, assegura que el Govern de Donald Trump no ha deixat cap altra opció

zentauroepp43573310 european commissioner for trade cecilia malmstrom speaks dur180601211106

zentauroepp43573310 european commissioner for trade cecilia malmstrom speaks dur180601211106 / Virginia Mayo

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La decisió estava presa i des d’aquest divendres 22 de juny serà de plena aplicació. Aquell dia es publicarà al Diari Oficial de la UE i entraran en vigor els aranzels del 25% a una llista de productes nord-americans en resposta a la decisió de Donald Trump de gravar les importacions d’acer i alumini europees. “No volíem estar en aquesta posició”, però “la decisió unilateral i injustificada dels Estats Units d’imposar aranzels a l’acer i alumini de la UE no ens deixa cap altra opció”, ha dit a través d’un comunicat la comissària de Comerç, Cecilia Malmström.

El nou pas fet per la UE confirma que Brussel·les no ha canviat d’estratègia i que no s’arronsarà per unes decisions comercials de la Casa Blanca que posen en qüestió el multilateralisme. “Les regles del comerç internacional, que han estat desenvolupades en els últims anys mà a mà amb els nostres socis americans, no poden ser violades sense una reacció de la nostra part”, ha dit Malmström.

De la mantega als texans

Notícies relacionades

La seva resposta inclou de moment aranzels per valor de 2.800 milions d’euros a productes simbòlics i icònics nord-americans com ara la mantega de cacauet, els texans Levi’s, el whisky Bourbon i el suc de taronja. En total, es veuran afectats per aquesta primera onada d’aranzels del 25% gairebé 200 productes per valor de 2.800 milions d’euros. “La nostra resposta és mesurada, proporcionada i està plenament en línia amb les regles de l’OMC”, ha afegit Malmström, que ha recordat que si els Estats Units fan marxa enrere i eliminen els aranzels, Europa també retirarà els seus.

La Unió Europea va notificar a l’OMC la llista de productes susceptibles de ser gravats amb un aranzel al maig com a resposta als aranzels del 25% i del 10% a l’acer i l’alumini dels Estats Units i els efectes del qual s’acosten als 6.400 milions d’euros. Al marge de les represàlies per 2.800 milions aplicades des d’aquest divendres vinent, la UE es reserva la possibilitat d’imposar una segona llista d’aranzels per valor d’uns altres 3.600 milions que només podria entrar en vigor el març del 2021 o si l’OMC resol la disputa a favor de la UE.