legislació polèmica

Hongria castigarà amb presó qui ajudi els immigrants irregulars

El Parlament aprova una llei, amb els vots del partit del Govern i de la formació d'extrema dreta Jobbik, que preveu condemnes de fins a un any de presó

zentauroepp43864787 hungarian prime minister viktor orban sits before vote on th180620163317

zentauroepp43864787 hungarian prime minister viktor orban sits before vote on th180620163317 / TAMAS KASZAS

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Parlament d’Hongria ha aprovat aquest dimecres una polèmica llei que castiga amb fins a un any de presó els qui ajudin immigrants en situació irregular, entre els quals s’inclouen refugiats i sol·licitants d’asil. La majoria del partit governant, el Fidesz, dirigit pel primer ministre nacionalista Viktor Orbán, va donar suport a la normativa malgrat les crítiques de les organitzacions humanitàries hongareses i estrangeres que ha sol·licitat que es retirés el projecte de llei.

La polèmica llei que afecta diverses oenagés del país ha estat aprovada en la jornada que se celebra el Dia Internacional dels Refugiats, que l’ONU commemora des del 2001. Junt amb aquesta llei, el Parlament també ha aprovat una esmena constitucional contra el sistema europeu de reubicació de refugiats entre els països de la UE.

Per tirar endavant els dos projectes de llei es requeria la majoria absoluta de dos terços amb què explica el Fidesz, però l’extrema dreta del Jobbik també ha recolzat les mesures, mentre que l’oposició esquerrana i ecologista s’hi ha oposat i no ha participat en la votació.

La Comissió de Venècia va demanar dilluns que es posposés l’aprovació de la llei fins que pogués redactar les seves observacions, però la majoria governamental va rebutjar la sol·licitud d’aquest òrgan consultiu del Consell d’Europa.

Sistema judicial

Les esmenes constitucionals aprovades avui prohibeixen l’assentament de ciutadans no hongaresos a Hongria –a excepció dels europeus–i també declara que la composició de la població del país no pot ser modificada "mitjançant una voluntat externa".

Altres reformes constitucionals també aprovades en el paquet declaren que l’Estat ha de defensar els valors i cultura cristians del país i crea una nou sistema judicial que fins ara no hi havia a Hongria, el dels tribunals administratius.

Notícies relacionades

El director per a Europa de l’oenagé Amnistia Internacional, Gauri van Gulik, ha criticat la mesura com un pas més en "els intents d’estigmatitzar, intimidar i atemorir les organitzacions de la societat civil hongaresa". "Criminalitzar el treball essencial i legítim sobre drets humans és un atac descarat contra les persones que busquen refugi segur contra la persecució", ha afirmat.

"És una amarga ironia que mentre el món celebra el Dia Mundial dels Refugiats, el Parlament hongarès hagi votat avui per introduir una llei que castiga les organitzacions i persones que recolzen els sol·licitants d’asil, refugiats i migrants", ha afegit.