SENTÈNCIA CONTRA LA LÍDER XENÒFOBA

Marine Le Pen haurà de tornar 300.000 euros al Parlament Europeu

El Tribunal General desestima el seu recurs i sentencia que l'exeurodiputada no ha acreditat que l'assistent contractada amb aquests diners treballés a l'Eurocambra

zentauroepp43577696 head of the french far right party front national  fn  marin180601203843

zentauroepp43577696 head of the french far right party front national fn marin180601203843 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Marine Le Pen, líder de la ultradreta francesa, haurà de tornar 300.000 euros al Parlament Europeu. El Tribunal General de la UE ha confirmat que la que va ser eurodiputada –entre el 2009 i 2017– no ha demostrat que l’assistent parlamentària local a la contractació de la qual va destinar aquests diners, Catherine Griset, hagués treballat realment en tasques de vinculades al Parlament Europeu.

El cas es remunta al 5 de desembre del 2016. Aquell dia el Parlament Europeu va anunciar que l’eurodiputada francesa havia de tornar 298.497,87 euros, corresponents al període d’entre desembre del 2010 i febrer del 2016, en concepte de despeses d’assistència parlamentària perquè entenia que s’havien abonat indegudament. Es tracta dels pagaments que va rebre Griset, contractada com a assistent parlamentària local durant aquest període, però que segons va assegurar la premsa francesa llavors treballava a l’oficina del Front Nacional a Nanterre (França).

Segons l’Eurocambra, Le Pen no va aportar proves durant la investigació interna posada en marxa que aquesta assistent hagués desenvolupat una activitat vinculada “de manera efectiva, directa i exclusiva” al seu mandat parlamentari. La ultradretana francesa va decidir no tornar els diners, motiu pel qual va ser castigada a una retenció mensual de la seva assignació per a despeses generals i la meitat de les dietes diàries, i va recórrer la decisió al Tribunal de la UE. Aquest dimarts els jutges han decidit en contra seu i han desestimat totes les seves al·legacions. 

Al·legacions rebutjades

Per començar, els jutges recorden que el secretari general del Parlament Europeu sí que és competent per adoptar decisions de recuperació de quantitats indegudament abonades, que la possibilitat que l’Eurocambra ordeni la devolució no atempta contra la independència dels ciutadans, que Le Pen va poder defensar-se adequadament i que, per tant, no s’han violat els seus drets de defensa, i que correspon als eurodiputats provar que els imports abonats es van utilitzar per cobrir despeses realitzades exclusivament de la contractació dels seus assistents.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el Tribunal remarca que Marine Le Pen no ha aconseguit demostrar que la seva assistent realitzés efectivament tasques per a ella i, com la mateixa exeurodiputada va reconèixer durant la vista, no ha aportat proves que Griset fes cap tipus d’activitat relacionada amb l’Eurocambra.

Ni una sola prova

Concretament, “Le Pen no ha presentat cap prova que permeti provar que va rebre una assistència directa de la seva assistent parlamentària als locals del Parlament” i “la simple presència d’aquesta última en aquests locals –al·legada però no demostrada– no constitueix una prova suficient”. Els jutges també rebutgen com a prova la justificació que Griset tingués un domicili oficial i efectiu a casa d’uns amics a Brussel·les, ja que Le Pen tampoc ha aportat cap prova que recolzi aquesta afirmació.