Desafiaments del futur Govern

El narcotràfic com a teló de fons permanent a Colòmbia

El cultiu de fulla de coca i la producció de cocaïna no ha deixat de créixer al país i els grups paramilitars i els dissidents de les FARC es financen de la venda clandestina

zentauroepp9573615 colombian policemen uproot coca plants at a field in villaga180617183117

zentauroepp9573615 colombian policemen uproot coca plants at a field in villaga180617183117 / MAURICIO DUENAS

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Déu el beneeixi, el meu capità”,  va dir Jhon Jairo Velásquez Vásquez després que un oficial l’emmanillés. Popeye, l’excap de sicaris de Pablo Escobar Gaviria, que es vanta d’haver matat250 persones, estava en llibertat condicional des del 2014. En aquests anys s’ha disfressat i ha fet de youtuber i de personatge pintoresc. A finals del mes de maig passat va ser detingut.

Segons la Fiscalia, mentre Velásquez Vásquez es presentava a les xarxes socials com un home renovat, anava muntant una  empresa d’extorsió. Popeye va buscar antics testaferros i narcos del càrtel de Medellín, que coneixia des dels violents anys noranta, per exigir-los, en nom d’Escobar, que tornessin els diners que se’ls havia donat i que ho fessin amb els interessos acumulats durant més de dues dècades. L’altra denúncia que el va portar de nou a la presó té a veure amb les amenaces que va llançar des de Twitter contra el candidat presidencial Gustavo Petro. L’advertència d’un sicari que recomanava matar els seus objectius amb dos trets al cap no podia desestimar-se.

Les autoritats tenen clar que Popeye és, a hores d’ara, un personatge menor i esperpèntic. El problema del narcotràfic a Colòmbia és, tanmateix, més gran. D’acord amb el Departament d’Estat dels EUA, l’àrea conreada de coca ha passat de 220.000 a 240.000 hectàrees. El Govern corregeix: diu que són 180.000 les hectàrees sembrades. Les xifres llancen, més enllà de les diferències, una mateixa conclusió: el fracàs de la substitució voluntària dels cultius.

Grans confiscacions

Les autoritats proven de matisar l’anàlisi i recorden els successius cops donats al clan del Golfo, la principal organització delictiva, així com les 435 tones de cocaïna, les 106,9 tones de clorhidrat de cocaïna, els 265.297 galons i els 552.848 quilos de substàncies químiques confiscats el 2017, any durant el qual es van destruir 693 laboratoris per a l’extracció i producció de la droga.

Notícies relacionades

La sembra de coca és el motor de les economies il·legals dels grups armats, els paramilitars d’ultradreta i les petites faccions dissidents de les FARC que no van acceptar l’acord de pau. El president que assumeixi el 7 d’agost el comandament de l’Estat colombià sap que l’erradicació de les plantacions il·lícites i el combat contra les organitzacions narcotraficants és una tasca prioritària en un país que mai deixa de donar sorpreses en aquesta matèria. 

L’expresident Álvaro Uribe acaba de ser acusat de tenir vincles amb narcotraficants en diverses comunicacions de diplomàtics dels Estats Units recentment desclassificades. Uribe les va qualificar de “fake news”.

Temes:

Colòmbia