CRISI HUMANITÀRIA A LA MEDITERRÀNIA

Itàlia autoritza ara el desembarcament de 41 immigrants d'un vaixell de la Marina dels EUA

Els nàufrags van ser rescatats dimarts davant de les costes de Líbia

zentauroepp43734474 this handout photo released on june 13  2018 by the us navy 180615191700

zentauroepp43734474 this handout photo released on june 13 2018 by the us navy 180615191700 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La nau Trenton de l’US Navy, amb 41 nàufrags salvats dimarts davant de Líbia, atracarà finalment en un port italià després de tres dies de navegar sense rumb precís, a l’espera que les noves autoritats de Roma decidissin com s’havia d’acabar la dramàtica odissea en què han mort 12 persones. Els cossos van ser engolits pel mar i ningú no els ha recuperat. “Quan vam tornar al lloc (del naufragi) no hi havia cap presència més”, han declarat les autoritats nord-americanes, que en una nota anterior havien puntualitzat que “la tripulació del Trenton inicialment va observar aproximadament 12 cossos a l’aigua que semblaven no respondre”.  

El cas de l’Aquarius  cou encara la sensibilitat nacional, i per això ha resultat complex permetre el desembarcament d’altres immigrants en territori nacional. D'aquesta manera, des de gener pugen a 300 els morts en la travessia del Mediterrani, uns 20.000 des que va començar aquest tipus de migracions.

Els pescadors ja no denuncien

Els pescadors a Mazzara del Vallo (Sicília), on hi ha la flota pesquera més gran d’Itàlia, han deixat de denunciar els cadàvers o restes de cossos humans que s’enreden a les xarxes. “Presentar una denúncia ens complica la vida”, justifiquen des d’una de les cooperatives pesqueres.

“Van esperar massa temps per a una autorització i es van veure obligats a deixar 12 cadàvers al mar”, ha dit Flavio Di Giacomo, un portaveu de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), entitat intergovernamental que havia demanat a Roma “un desembarcament urgent” dels 41 a causa del seu precari estat de salut.

Coordinació

Notícies relacionades

En el cas ha intervingut l’ambaixada dels EUA a Roma, sol·licitant als italians que es fessin càrrec de la coordinació de l'auxili prestat. Segons el dret marítim internacional, qui coordina un operació de socors també decideix el port on s’han de desembarcar els atesos. “El problema no són els 41 immigrants”, havia dit Matteo Salvini, ministre de l’Interior de Roma i inspirador de la línia dura contra les oenagés que salven emigrants al Mediterrani.

A la mateixa hora que a València

El desembarcament en un port italià tindrà lloc a la mateixa hora que arribi l’Aquarius a València, nau de Sos Mediterranée i Metges sense Fronteres, que a causa de la mala mar dijous va haver de buscar refugi a la zona oest de l’illa de Sardenya, fet que va pensar que els 630 immigrants, que viatgen repartits entre l’Aquarius i dues naus militars italianes, haurien desembarcat a l’illa. No obstant, el ministre Salvini ha deixat deixar clar que l’Aquarius només atracaria a Espanya. “No són ells qui decideixen on s’acaba el creuer”, ha dit textualment.