tragèdia a Guatemala

Una dona busca 50 familiars desapareguts després de l'erupció del volcà Fuego

Cada matí, Eufemia García, de 48 anys, deixa el refugi on dorm, agafa un pic i una pala i es dirigeix a la zona de perill a la recerca dels seus pròxims, entre ells, fills, germans i un net

edphdpptryalcv5bc8wpj51100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Reuters / Guatemala

Una setmana enrere, Eufemia García va viure horroritzada com el volcà Fuego, de Guatemala, escopia cendra ardent i gas sobre casa seva. A causa de l’erupció, el seu net, els seus fills i 50 membres més de la seva família van quedar sepultats. Des d’aleshores, va a la recerca de les seves restes.

Almenys 110 persones van morir després que Fuego esclatés diumenge passat, empenyent corrents de pols, lava i gas que es van desplaçar ràpidament pels pendents del volcà . Era la seva erupció més potent en quatre dècades. S’estima que prop de 200 persones encara estan enterrades sota la runa.

Entre ells, García creu que hi ha els seus nou germans i les seves famílies, així com la seva mare, els seus fills adults i un net. Fet que, probablement, converteix la seva família en la més afectada en un desastre que els funcionaris admeten que va ser pitjor per culpa de les demores en les advertències oficials.

El poblet de San Miguel Los Lotes, a l’exuberant flanc sud del volcà, va ser gairebé completament engolit per diversos metres de cendra, i els esforços formals de recerca s’han suspès fins que el volcà en erupció s’estabilitzi.

Grups de voluntaris

Cada matí, desafiant l’ordre oficial, García, de 48 anys, deixa el refugi on ara dorm,agafa un pic i una pala i es dirigeix a la zona de perill, on grups de voluntaris i altres famílies caven entre la cendra endurida per la pluja i el sol intentant arribar a les seves cases. “No em donaré per vençuda fins a no tenir una part de la meva família i donar-los cristiana sepultura”, va dir García amb la veu ferma però el rostre marcat per la fatiga i el dolor.

Un altre supervivent desesperat, Bryan Rivera, està buscant 13 familiars desapareguts. Però, entre la pols i la desolació, l’únic que ha trobat fins ara és una guitarra que a la seva germana de 12 anys li encantava tocar.

García, una venedora de fruita que va viure durant més de tres dècades amb la seva família a Los Lotes, va recordar que estava comprant ous quan va veure el flux piroclàstic arribant al seu poble i que hi va tornar corrents per alertar la gent. Colpejant furiosament una porta rere l’altra, va plorar perquè els seus familiars fugissin, però pocs van escoltar les advertències. La seva mare, de 75 anys, va decidir que no podia escapar del perill. “Que es faci la voluntat de Déu”, li va dir la seva mare.

Veïns que fugien

Desesperada, García va córrer, saltant tanques juntament amb veïns que fugien. Des d’una distància segura, ella va veure el flux ardent que pujava cap al sostre de casa seva, que va quedar submergida completament amb el seu fill Jaime, de 21 anys, a dins. També va observar com les cendres van atrapar la seva filla Vilma, de 23 anys, que fugia descalça. La seva altra filla, Sheiny, de 28 anys, es va quedar a casa amb el seu fill als braços.

Notícies relacionades

Gairebé sense família, García encara ignora on viurà o què farà per sobreviure. Ara per ara, diu ella, l’únic que importa és la recerca. García marca una llista dels seus desapareguts, inclosos els seus tres fills, la seva mare, el seu net, germans, germanes, nebots, fills de nebots i cunyats, generacions de parents entre el grup de famílies que es van establir a Los Lotes el 1970.

Els únics sobrevivents de la família són García i un germà que no viu a la zona des de fa molt temps. “He buscat en aquest dipòsit de cadàvers i a l’altre que hi ha, i la meva família no apareix”, va dir, dempeus, davant una fila de taüts en un improvisat dipòsit de cadàvers. “La meva família està enterrada, tots 50”, es va lamentar.