CRISI HUMANITÀRIA

Espanya dona refugi als immigrants que Itàlia rebutja

Sánchez ofereix València per desembarcar les 629 persones de l''Aquarius'

Metges Sense Fronteres diu que el vaixell no pot navegar fins a Espanya

20180611-atlas-espaa-acoger-a-los-629-inmigrantes-del-buque-aquarius-rechazados-por-italia-y-malta / periodico

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El vaixell ‘Aquarius’, de l’oenagé francesaSos Méditerranée, amb 629 persones a bord, ha posat a prova la cohesió europea en matèria d’acollida de refugiats. L’Aquarius està detingut entre Malta i Itàlia, a l’espera de trobar un port segur després de l’oferiment del Govern espanyol que la nau atraqui a València. Segons Metges Sense Fronteres, que té personal a bord, “un viatge de tres dies fins a València en un vaixell que supera la seva capacitat és insegur”.

Tot just cinc dies després d’haver sacsejat la política interna amb la presentació d’un Govern tan efectista com aparentment sòlid, la greu crisi humanitària i diplomàtica provocada per la decisió d’Itàlia de tancar els seus ports a l’‘Aquarius’ ha permès aPedro Sánchezmostrar al món que Espanya també tindrà una nova política exterior, almenys en aquest apartat. El president del Govern espanyol va oferir acollir-lo al port de València.

Sánchez ho havia acordat amb la Generalitat valenciana i el Consell, al seu torn, amb l’Ajuntament que dirigeix Joan Ribó, que com el de Barcelona per mitjà d’Ada Colau s’havia ofert a ser destinació per a un vaixell sense rumb. 

LaComissió Europea, a través del comissari d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, va aplaudir la decisió del Govern espanyol assenyalant en un tuit que “és solidaritat real posada en pràctica, tant cap a les persones vulnerables i desesperades com cap a la resta d’estats membres de la UE”.

Igualment, els primers ministres d’Itàlia, Giuseppe Conte, i de Malta, Joseph Muscat, han agraït a Espanya el seu “gest de solidaritat”. En el cas italià, es va entendre com un primer pas perquè més estats membres s’impliquin en aquesta tasca. “Havíem demanat un gest de solidaritat per part de la Unió Europea (UE) per a aquesta emergència. He d’agrair a les autoritats espanyoles haver acollit la nostra petició”, va dir Conte.

València prepara el refugi

L’anunci del Govern espanyol va arribar després d’una conversa entre la vicepresidenta Carmen Calvo, que gestionarà puntualment una acollida que podria no ser l’última, i Ximo Puig, president de la Generalitat. Les autoritats valencianes van reiterar un oferiment que portaven fent en els últims tres anys sense que el govern del PP n’hagués utilitzat més que de manera molt puntual.

“Fugen de la gana, de la guerra i la misèria. Si podem, evitarem més morts. Són 629 persones, entre elles 123 menors, un d’ells nascut ahir a la nit. Per això, he parlat amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, per preparar un dispositiu d’acollida com més ràpid possible”, ha explicat.

“Estem treballant en aquesta primera acollida”, va explicar Oltra, que va anunciar la convocatòria per a aquest dimarts a la tarda de la comissió mixta que coordina la Generalitat per a l’atenció i acollida de persones refugiades i desplaçades forçosament.

A la reunió hi haurà representants de les diferents conselleries implicades, així com de les diputacions provincials, la federació valenciana de municipis, la Universitat de València i diverses oenagés. També de l’Ajuntament de València i de l’Autoritat Portuària.

Crítiques al PP

“El dispositiu està preparat des del 2015, però sempre ens havíem trobat la negativa del govern del PP. Ja hem parlat amb l’Autoritat Portuària, que ha mostrat la seva implicació. El president de Baleàriaha ofert com va fer el 2015 tota la seva logística tant a terra com al mar. També amb totes les entitats que treballen amb persones refugiades”, ha explicat.

Les ofertes de col·laboració van ploure de totes parts. Save the Childrenha ofert al Govern central els seus recursos per atendre els més de 100 nens que viatgen a bord de l’‘Aquarius’. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat per la seva part que el Govern s’ofereix a acollir els més de 600 refugiats del vaixell 'Aquarius' i també la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha ofert la col·laboració dels ajuntaments per allotjar els refugiats i immigrants de l’embarcació.

Notícies relacionades

L’Alt Comissariat de l’ONU per als Refugiats, Filippo Grandi, ha agraït al Govern espanyol la seva decisió, que ha qualificat de “valenta i benvinguda”.  “Gràcies, Espanya”, ha escrit Grandi a Twitter.

L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), també pertanyent a l’ONU, també ha celebrat que hi hagi un país disposat a rebre l’'Aquarius'.