guerra al país àrab

La gana s'estendrà al Iemen si els saudites ataquen el port d'Hodeida

Les ONG i l'ONU adverteixen de la catastrofe humanitària que s'acosta si es destrueix un punt clau d'entrada d'aliments i medicines al país

zentauroepp43700829 arh 05  sana a  yemen   10 06 2018   yemeni orphans eat a me180611125428

zentauroepp43700829 arh 05 sana a yemen 10 06 2018 yemeni orphans eat a me180611125428 / YAHYA ARHAB

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’ONG Oxfam ha advertit que l’ofensiva sobre la ciutat portuària de Hodeida causarà "més mort i destrucció" en un país, el Iemen, que travessa una greu crisi humanitària com a conseqüència de la guerra iniciada el març del 2015. L’ONU i l’ONG han rebut durant el cap de setmana avisos per evacuar el seu personal de Hodeida, una localitat que segueix sota el control dels rebels hutis.

L’ONU ja va alertar que, en el pitjor dels casos, l’operació liderada per la coalició saudita causarà directament i indirectament 250.000 morts i Save the Children ha quantificat en 170.000 els nens que estarien expostats en aquesta ciutat a la gana i les malalties. "Ara mateix estem tractant milers de nens a Hodeida per desnutrició aguda i malalties com la diftèria i la malària", ha explicat la directora regional d’incidendia política de l’ONG per al Pròxim Orient i Europa de l’Est, Misty Buswell. Save the Children està arribant "a milers més amb repartiment d’aliments perquè puguin menjar i pastilles purificadores perquè puguin beure aigua neta".

"És difícil imaginar com la vida del poble del Iemen pot ser encara més difícil, però un atac a Hodeida portarà més mort i destrucció", ha subratllat, pel seu costat, el director d’Oxfam al Iemen, Muhsin Siddiquey. No en va, el Iemen importa al voltant del 90% del seu menjar i el 70% entra a través de Hodeida, un punt clau també per al subministrament de medicines i combustible.

Siddiquey ha assenyalat que, si l’ofensiva militar prospera, "recursos vitals com aliments, combustible i medicines seran encara més inaccessibles". Ja en els últims dies les ONG locals han constatat un dràstic augment del desplaçament de famílies davant del temor d’un imminent empitjorament de la situació.

Venda d’armes

"Per evitar una catàstrofe, fem una crida a la comunitat internacional, inclòs el Consell de Seguretat de Nacions Unides, perquè insti a la moderació i exerceixi pressió i prengui mesures per garantir que les parts mantinguin oberts els ports de Hodeida i Saleef i compleixin les seves obligacions humanitàries", ha afegit el responsable d’Oxfam.

Notícies relacionades

Així, ha apel·lat al compliment de la llei per protegir la població civil i ha recordat que l’escalada del conflicte "no és una cosa inevitable", sinó que "hi ha temps perquè totes les parts naveguin pel camí cap a la pau i salvin innombrables vides". Nacions Unides calcula que més de 10.000 persones han mort des que va esclatar la guerra.

Oxfam Intermón també ha instat Espanya a prendre mesures denunciant públicament els atacs i frenant la venda d’armes a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita, en la mesura que considera que "s’està enfrontant al Iemen davant del greu risc de vulnerar el dret internacional humanitari i els drets humans".