CIMERA DE L'SNP

Sturgeon anima el seu partit a ampliar la base independentista a Escòcia

La ministra principal escocesa advoca per un nou referèndum però no posa data a la consulta

zentauroepp43682257 scotland s first minister nicola sturgeon waves after giving180609193636

zentauroepp43682257 scotland s first minister nicola sturgeon waves after giving180609193636 / ANDY BUCHANAN

2
Es llegeix en minuts

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha animat avui els membres de la formació que lidera, el Partit Nacionalista Escocès (SNP), a convèncer la majoria d'escocesos que aconseguir la independència del Regne Unit seria la millor opció per al futur del país. Durant el discurs de clausura del congrés que el partit que governa Escòcia va celebrar a Aberdeen, Sturgeon va recalcar que la "tasca més important" dels militants en aquests moments és "convèncer" els que no donarien suport a la creació d'un Estat propi.

"La nostra tasca és persuadir-los que un futur millor és un futur com independents", va manifestar Stuegeon, qui va afegir que això s'ha de fer mentre s'espera que "desaparegui la boira del 'brexit'". La líder nacionalista es va referir així als seus plans de pronunciar-se sobre la possible celebració d'un nou referèndum abans de finals d'any, quan espera que es conegui el resultat de les negociacions de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, prevista per al 29 de març de 2019. Tanmateix, va evitar parlar de concretar una data per a la consulta. "No hem de centrar-nos únicament en el quan de la independència, sinó en utilitzar la nostra energia i passió per persuadir els que encara pregunten 'per què?", va recalcar.

Un país que progressa

En la seva intervenció, Sturgeon va fer un repàs al que va considerar els assoliments del seu Govern, que, segons va dir, "fa que Escòcia progressi" davant les polítiques que imposa el "caòtic" Executiu britànic, dirigit per la primera ministra, la conservadora Theresa May.

En concret, es va centrar a criticar la política "hostil" en matèria migratòria, que, al seu parer, manté el Govern de Londres i va insistir en la necessitat que aquesta competència es transfereixi al Parlament escocès. "Escòcia és un país acollidor, la nostra prosperitat i els nostres serveis públics en depenen", va destacar Sturgeon, que va afegir que la limitació a l'arribada d'immigrants que vol imposar May està tenint ja un impacte "desastrós" en l'economia de la regió, formada majoritàriament per una població envellida.

Beneficis fiscals

La proposta de concedir beneficis fiscals als immigrants qualificats que s'estableixin a Escòcia està recollida a l'informe que l’SNP va presentar fa dues setmanes i que detalla les mesures econòmiques que podrien implantar-se si la regió trenqués els seus llaços amb el Regne Unit.

La publicació d'aquestes propostes, que ha aixecat certa polèmica a les files de l’SNP per la crítica del corrent més esquerrà que assegura que comportarien mesures d'austeritat, segueix l'estratègia de rellançar el debat sobre la independència.

Un panorama diferent respecte del 2014

Des de la victòria del "brexit" en el referèndum del 2016, el moviment independentista escocès considera que el panorama econòmic ha canviat davant les condicions de 2014 –quan el 55 % va rebutjar la independència davant un 45 % que li va donar suport–, per la qual cosa ha reprès el discurs dirigit a aconseguir una nova consulta.

Suport a la consellera Posatí

Notícies relacionades

Durant el congrés, l’SNP va votar a favor d'una moció presentada per les joventuts del partit en suport a l'exconsellera catalana Clara Ponsatí, que enfronta un procés d'extradició a Espanya per l'organització d'un referèndum il·legal a Catalunya el 2017.

Ponsatí va precedir Sturgeon a l'escenari i va aprofitar per agrair el suport rebut per part dels ciutadans d'Escòcia, on resideix des del març passat. "Estic realment desconcertada per l'afecte i el suport que he rebut des que vaig tornar a territori escocès al març", va dir després de rebre una llarga ovació de l'auditori i acompanyada del seu advocat, Aamer Anwar.