TENSIÓ GLOBAL

Tensió al G-7 darrere la màscara de cordialitat

Trump suma la polèmica proposada de readmetre Rússia a les tensions pels seus aranzels i altres polítiques

El president dels EUA abandonarà la reunió abans que acabi dissabte i podria quedar fora d'un comunicat conjunt

jcarbo43668822 g7180608202741

jcarbo43668822 g7180608202741 / SAUL LOEB

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / RICARDO MIR DE FRANCIA

El president dels Estats Units,Donald Trump, està cada vegada méssol i aïllata la comunitat internacional, el treball conjunt de la qual es veu dificultat per lafilosofia nacionalista i proteccionista de l’«Amèrica primer»que ara regeix a Washington. Però Trump suma també cada dia intensitat als seusdesafiaments. Divendres va arribar al Canadà per participar en la cimera del G-7, marcada per les tensions que han generat els seus aranzels a socis com el Canadà i la Unió Europea, i fins i tot abans d’aterrar va posar més llenya al foc al suggerir que el grup hauria de readmetre Rússiaexpulsada fa quatre anys després de l’annexió il·legal de la Crimea ucraïnesa.

Trump va ser l’últim a arribar a la cimera de La Malbaie (Quebec) i serà el primer a anar-se’n, tot un símbol del desinterès que sent pels fòrums multilaterals. Però durant tota la jornada es van mantenir les formes i va regnar la cordialitat, segons van descriure alguns dels participants. A la foto de família hi van abundar els somriures i les bromes. “Justin (Trudeau) ha acceptat retallar tots els aranzels i les barreres comercials entre el Canadà i els EUA, així que estic molt content”, va dir jocosament el nord-americà davant del seu amfitrió.  

Però darrere la màscara, les tensions bullien. «Soc el pitjor malson de Rússia», va dir provant clarament d’allunyar els fantasmes que el persegueixen per la sevarelació pròxima amb Vladímir Putin, per la sevalaxa resposta a la interferència del Kremlinen les eleccions nord-americanes i per lainvestigació que dirigeix Robert Muellerde la possible confabulació de la seva campanya en aquesta ingerència. «Però dit això,Rússia hauria d’estar en aquesta reunió». Hem de gestionar el món".

El nou primer ministre italià, Giuseppe Conte, va ser l’únic dirigent que va donar suport a la proposta de Trump, rebutjada frontalment per la cancellera alemanya, el primer ministre japonès o el president del Consell Europeu, Donald Tusk. 

Fins i tot des de Moscou el Kremlin ha recordat que Rússia està “centrada en altres formats a part del G-7”, com el G-20. I el recordatori ha arribat, precisament, mentre Putin era a la Xina, on ha rebut una medalla de la mà del president xinès, Xi Jinping.

Bretxa creixent

Notícies relacionades

Amb la seva proposta, Trump ha sigut capaç de captar l’atenció mediàtica. I ha sumat un element més de discòrdia a una cimera on s’està escenificant la bretxa que els EUA han obert amb els seus més estrets aliats. L’eix central de les discrepàncies són els aranzels, injuriats com a “insultants” o “il·legals” per alguns dels líders, des de Justin Trudeau a Emmanuel Macron o Angela Merkel. Però la llarga llista de desavinences inclou també la lluita contrael canvi climàtico la relació ambl’Iran, que Trump va fer miques abandonant l’acord de París i el pacte internacional per frenar el programa nuclear militar de Teheran.

La ruptura va quedar manifesta amb els durs missatges públics que es van creuar abans de la cimera Trudeau i Macron i Trump, tot i que el to es va suavitzar després que es veiessin les cares al Quebec. El francès va assegurar que "les coses s’estan movent en la direcció correcta" i no va descartar cap tipus d’enteniment en matèria comercial. També el nord-americà es va mostrar optimista, però pocs creuen que dissabte puguin consensuar un comunicat i ja s’ha suggerit que el text final el podrien firmar tots els membres del G-7 menys els EUA. I com a conseqüència està quedant tocada la relació privilegiada que tots dos dirigents mantenien. Abans que comencés la cimera Macron va acusar Trump d’aïllacionisme i va suggerir que ha trencat amb els valors essencials del bloc occidental. 

Tusk alerta del «repte» de Trump per l’ordre internacional.