GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Almenys 44 morts en la matança més gran del 2018 al nord-est de Síria

Avions de guerra bombardegen la localitat de Zardana i maten 6 menors i 11 dones

Idleb, la província atacada, està controlada per alguns grups opositors i gihadistes

zentauroepp43566089 idl120  ariha  siria   31 05 2018   personal de rescate cont180608120807

zentauroepp43566089 idl120 ariha siria 31 05 2018 personal de rescate cont180608120807 / MOHAMMED BADRA

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 44 persones han mort aquest divendres a la matinada en bombardejos a la regió d’Idleb, controlada per l’oposició siriana. Els atacs, en els quals, segonsl’Observatori Sirià pels Drets Humans (OSDH), han mort 6 nens i 11 dones, han estat realitzats per l’aviació del règim de Bashar al-Assad o pel seu aliat, Rússia.

És el bombardeig més important del 2018 en aquesta regió i el nombre de morts podria pujar: els equips de rescat, els Cascos Blancs, encara estan buscant cossos i supervivents entre les runes. Un dels membres d’aquesta organització, de fet, ha mort en l’atac. Hi ha, a més, uns 80 ferits; molts d’ells, assegura l’OSDH, en estat crític.

La regió d’Idleb és, en l’actualitat i juntament amb Daraa –al sud, a la frontera amb Israel–, l’últim gran bastió opositor a Síria. Al seu territori hi ha combatents tant de l’opositor Exèrcit Lliure Sirià (ELS), un paraigua conformat per una infinitat de milícies diferents, com la deHayat Tahrir al-Sham, anteriorment conegut com a Jabhat al-Nusra –o, el que és el mateix, la filiald’Al-Qaida a Síria–.

Idleb està envoltada per llocs de vigilància de l’exèrcit turc i forma part, de fet, de les zones de desescalada militar acordades, fa un any, per Turquia, Rússia i l’Iran. Però el conflicte en aquesta zona no s’ha reduït en absolut, ja sigui per bombardejos exteriors o per baralles i combats entre l’ELS i Al-Qaida, que es disputen el poder a la regió.

Avenços militars

Avenços militarsL’atac d’aquesta matinada passada ha tingut lloc a la localitat de Zardana, on, a finals de març, a causa d’un altre bombardeig, van morir 40 persones més. L’abril, el règim d’Assad, després de quatre mesos de bombardejos, va capturar la regió de Guta est. A causa d’aquesta campanya van morir unes 2.000 persones; 70 perl’atac químic a la ciutat de Duma. 5.000 van resultar ferides i els hospitals de la regió, alguns a càrrec de Metges Sense Fronteres (MSF), van ser atacats deliberadament.

Notícies relacionades

Des d’aleshores, després de la captura de Guta, Assad va aturar la seva ofensiva a Idleb i es va centrar a atacar altres regions opositores: una al sud de la província de Damasc, el camp de refugiats palestins de Yarmuk, i una altra a Hama. Totes dues ja han caigut a les mans del règim i els combatents que abans les controlaven i molts civils que ho han volgut han estat enviats al nord: a la província d’Idleb.

Així, aquesta regió, durant tot el transcurs de la guerra, que ja fa set anys que dura, s’ha convertit en una zona de refugi. Molts sirians, en vista de l’avenç de l’exèrcit d’Assad i els seus aliats, han acabat a Idleb. A la regió, en aquests moments, hi viuen 1,1 milions de persones.