L'Afganistan anuncia un alto el foc incondicional i temporal amb els talibans

El cessament, que exclou l'Estat Islàmic, és fins al 20 de juny, coincidint amb el final del Ramadà

zentauroepp43631572 afghan muslim men reads versus of the quran in a mosque duri180607110321

zentauroepp43631572 afghan muslim men reads versus of the quran in a mosque duri180607110321 / Rahmat Gul

1
Es llegeix en minuts

El president afganès, Ashraf Ghani, ha anunciat un alto el foc incondicional amb els talibans fins al 20 de juny, coincidint amb el final de la temporada del Ramadà, però n’ha exclòs tots els altres grups militants, coml’Estat Islàmic.

La decisió s’ha adoptat després d’una reunió de clergues islàmics de tot el país aquesta setmana, que han declarat una fàtua (dictamen d’un especialista en llei religiosa) sobre els atacs dels talibans. Un atemptat suïcida reivindicat per l’Estat Islàmic va matar 14 persones a l’entrada de la trobada de pau dels clergues a Kabul.

Els clergues van recomanar un cessament del foc amb els talibans, que busquen tornar a imposar l’estricta llei islàmica després de la seva expulsió el 2001, i Ghani ha aprovat la recomanació. "Aquest alto el foc és una oportunitat perquè els talibans tinguin una visió introspectiva (sic) que la seva campanya violenta no els està fent guanyar cors i ments sinó alienant-se encara més", ha manifestat Ghani en un missatge a Twitter després d’un discurs televisiu.

Fortalesa

"Amb l’anunci de l’alto el foc personifiquem la fortalesa del Govern afganès i la voluntat del poble per a una resolució pacífica del conflicte afganès", ha dit. Mentrestant encara no hi ha hagut una reacció immediata dels talibans, al si de l’Executiu, no tothom hi va estar d’acord. L’exgeneral de l’Exèrcit Atiqullah Amarkhel ha declarat que l’alto el foc donaria als talibans l’oportunitat de reagrupar-se. "Des d’una perspectiva militar, no és una bona jugada. Donarà a l’enemic l’oportunitat de preparar-se per a més atacs", ha declarat.

També ha dit que dubta que els talibans deposin les armes i es neguin a si mateixos l’oportunitat de lluitar durant el mes sagrat del Ramadà, en què els atacs s’han intensificat.

Notícies relacionades

La festa d’Id al-Fitr, que marca el final del Ramadà, se celebra a finals de la setmana que ve. El febrer passat, Ghani va oferir el reconeixement del talibà com un grup polític legítim en un procés polític proposat que va dir que podria conduir a les converses per posar fi a més de 16 anys de guerra.

El dirigent va proposar un cessament al foc i l’alliberament de presoners entre una varietat d’opcions, que inclouen noves eleccionsi que involucren els militants i una revisió constitucional en un pacte amb els talibans per acabar amb un conflicte que l’any passat va matar o va ferir més de 10.000 civils.

Temes:

Afganistan