L'Iran anuncia que augmentarà la seva capacitat d'enriquir urani

Teheran comunica la seva decisió a l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica

El règim assegura que no viola el pacte que va firmar en el 2015 amb sis potències mundials

zentauroepp43619430 file photo  head of the iranian atomic energy organization a180605141923

zentauroepp43619430 file photo head of the iranian atomic energy organization a180605141923 / Leonhard Foeger

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L’Iran ha anunciat aquest dimarts que incrementarà la capacitat per enriquir urani dins dels límits establerts en l’acord que va firmar amb sis potències mundials el 2015, a Viena, sobre el seu programa nuclear.  Paral·lelament, ha començat els preparatius per construir centrifugadores avançades a la gran planta de Natanz.

La notícia ha provocat certa inquietud entre els països europeus que intenten salvar el pacte del qual es van retirar els EUA el 8 de maig passat. França, Alemanya i el Regne Unit reben aquests dies fortse pressions del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que està de gira per Europa i pretén que París, Berlín i Londres també abandonin l’acord nuclear. Un portaveu de la Comissió Europea s’ha limitat a assenyalar que la UE “estudia la decisió iraniana”.

El vicepresident iranià, Ali Akbar Salehi, va informar dilluns per carta al’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) de l’“inici de certes activitats” per augmentar l’enriquiment d’urani, segons l’agència iraniana Fars. “Si les condicions ho permeten, potser demà (avui), a Natanz (on és una de les centrals nuclears), puguem declarar l’obertura del centre de producció de noves centrifugadores”, va assenyalar Salehi.

PROGRAMA PROVISIONAL

L’OIEA va confirmar que havia rebut un missatge en el qual Salehi explicava que hi ahvia “un programa provisional per començar la producció de UF6” en referència a l’hexafluorur d’urani que alimenta les centrifugadores. Segons el pacte nuclear, l’Iran pot enriquir urani fins al 3,67%, molt lluny del 90% necessari per produir una bomba atòmica.

“El que fem no viola l’acord. Aquests passos no signifiquen que les negociacions (amb Europa) hagin fracassat”, va afegir Salehi en referència al diàleg que Teheran manté amb la UE, Alemanya, França i el Regne Unit per salvar l’acord. També s’han fet consultes amb els altres dos signants que respecten el pacte, Rússia i la Xina, per estudiar si els seus interessos estan garantits.

L’enriquiment d’urani permet obtenir combustible per a les centrals nuclears que produeixen electricitat i pot tenir altres aplicacions d’ús civil. Però altament enriquit i en prou quantitat, pot permetre la fabricació d’una bomba atòmica. Els EUA i Israel acusen Teheran de perseguir aquest objectiu, però els iranians asseguren que el seu programa nuclear només té finalitats civils i pacífiques.

TRENCAR L’AÏLLAMENT

L’acord del 2015 va permetre trencar l’aïllament de l’Iran i reduir l’impacte que les sancions internacionals havien causat en la seva economia a canvi que no fabriqués armes nuclears. Teheran va acceptar aquest compromís i retre comptes a l’OIEA, que fins ara ha certificat que els iranians han complert les promeses que van fer.

La retirada dels EUA de l’acord amb l’arribada de Donald Trump a la presidència i el restabliment de sancions contra l’Iran per part de Washington amenaça d’enfonsar el pacte. La decisió de Trump s’està traduint en la sortida d’empreses estrangeres de l’Iran. Ahir, el grup automobilístic francès PSA va anunciar que prepara la seva retirada del mercat iranià per “adequar-se a la llei nord-americana”.

La sortida de la companyia, les marques de la qual Peugeot i Citroën tenien filials a l’Iran, es farà d’aquí al 6 d’agost, quan es tornin a imposar les sancions a les compres de bitllets de dòlars dels EUA per part de Teheran, a l’adquisició de deute iranià i al comerç d’or i altres metalls preciosos.

NOVES RESTRICCIONS

Notícies relacionades

A partir del 6 de novembre es reprendran les restriccions a la compra de petroli i productes petroquímics iranians, a les operacions amb ports i empreses marítimes iranianes i a les transaccions d’institucions financeres amb el Banc Central de l’Iran.

Ahir, el líder suprem iranià,l’aiatol·là Ali Khamenei, va advertir els europeus que no “acceptarà mai més” sancions. Els europeus volen negociar amb Teheran un acord per després del 2025, quan caduquen algunes clàusules del pacte actual.