POLÈMICA A LA UE

L'eurodiputat polonès que va ofendre les dones es deslliura del càstig

El Tribunal General de la UE anul·la la decisió de l'Eurocambra perquè no hi va haver desordres en les feines de la Cambra

zentauroepp28326735 polish member of the european parliament janusz korwin mikke180531104352

zentauroepp28326735 polish member of the european parliament janusz korwin mikke180531104352 / VINCENT KESSLER

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L’eurodiputat ultradretà polonès Janusz Korwin-Mikke s’ha fet famós a l’Eurocambra pels seus exabruptes i ofenses contra els immigrants i les dones. Per això ha sigut castigat en diverses ocasions. El juliol del 2016 i el març del 2017 el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va decidir retirar-li el seu dret a dietes per un període de 10 i 30 dies respectivament i li va suspendre temporalment uns dies la seva participació en activitats parlamentàries. L’ultradretà polonès va recórrer contra la decisió i aquest dijous el Tribunal General de la UE li ha donat la raó.

Malgrat el caràcter "particularment ofensiu dels termes utilitzats" per Korwin-Mikke a la Cambra, els jutges consideren que el Parlament Europeu no podia, en aquest cas, "imposar una sanció disciplinària", ja que no hi va haver desordres ni pertorbacions de les feines del Parlament i les seves declaracions van ser realitzades en l’exercici de les seves funcions parlamentàries.

En la seva sentència els jutges recorden que la llibertat d’expressió ocupa un lloc essencial en les societats democràtiques i, per tant, és un dret fonamental que està subjecte a restriccions sempre que es compleixin determinats requisits. És a dir, que estiguin previstes per la llei, que responguin a un interès general i que no siguin excessives.

Possibilitat de recurs

Notícies relacionades

En aquest sentit, el Tribunal General considera que la llibertat d’expressió dels parlamentaris ha de tenir una protecció reforçada, donada la importància de l’Eurocambra i que únicament haurien de sancionar-se declaracions realitzades per eurodiputats en el supòsit que afectin el bon funcionament o constitueixin un greu perill per a la societat, com incitacions a la violència o l’odi racial.

I en aquest cas, acaben els jutges, no es desprèn que els seus exabruptes provoquessin "cap desordre".  És més, en la vista celebrada a Luxemburg l’Eurocambra va reconèixer que no hi va haver ni desordre ni pertorbació a l’hemicicle. En conseqüència, “el Tribunal General anul·la les decisions de la mesa que impugna el senyor Korwin-Mikke”. No obstant això, el Tribunal rebutja íntegrament les pretensions d’indemnització reclamades pel polonès. La decisió del Tribunal es pot rebatre amb un recurs de cassació davant del Tribunal de Justícia.