VISITA DIPLOMÀTICA

Lavrov viatja a Pyongyang i convida Kim Jong-un a visitar Moscou

En la seva visita a Corea del Nord, el cap de la diplomàcia russa ha assenyalat que la desnuclearització ha d'anar lligada a la reducció de lñes sancions i que ha de ser gradual

zentauroepp43556658 russia s foreign minister sergei lavrov l talks with north180531105250 / KIM WON-JIN

zentauroepp43556658 russia s foreign minister sergei lavrov  l  talks with north180531105250
zentauroepp43557093 russian foreign minister sergei lavrov  r  shakes hands with180531114654

/

1
Es llegeix en minuts

Mentre aquest dijous als Estats Units el secretari d’Estat, Mike Pompeo, i el vicepresident de Corea del Nord, Kim Yong-chol, ultimenels detalls de la històrica cimera entre Donald Trump i Kim Jong-un prevista per al 12 de juny a Singapur, el ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov ha aterrat a Pyongyang per entrevistar-se amb el seu homòleg nord-coreà.

El màxim dirigent de la diplomàcia russa s’ha reunit amb el ministre Ri Yong-ho per "tractar llaços bilaterals, la situació de la península coreana i altres temes clau del panorama internacional i regional", segons han informat les agències de notícies russes. Aquest dijous, Lavrov hi ha tornat a insistir i ha convidat el mandatari nord-coreà a Moscou: "Vingui a Rússia, estarem encantats de donar-li la benvinguda". Lavrov i Ri ja es van reunir al març a Moscou en una reunió en la qual el rus va suggerir la possibilitat que en el futur Kim i Putin celebressin una cimera. La visita del canceller rus és la primera des que el 2011 Kim Jong-un accedís al poder després de la mort del seu pare, Kim Jong-il.

Rússia busca un forat a la partida

Després d’aterrar a l’aeroport de Pyongyang, Lavrov ha demanatl’aixecament gradual de les sancions contra Corea del Nord i ha suggerit que el règim de Kim Jong-un no renunciarà al seu arsenal nuclear si no es redueixen les sancions. La desnuclearització "no pot ser immediata, s’ha de fer pas a pas i totes les parts han de fer concessions durant cada fase del procés", ha apuntat Lavrov. 

Notícies relacionades

"Aquesta visita mostra que Rússia vol estar implicada en el joc diplomàtic que està tenint lloc a la regió en aquest moment", ha explicat al mitjà britànic 'The Telegraph' l’investigador James Brown, de la Temple University de Filadèlfia, especialitzat en relacions russo-nord-coreanes. 

A Rússia "se senten exclosos de l’actual procés diplomàtic i volen implicar-s’hi", explica Brown, que puntualitza que tradicionalment la nació russa "ha donat bastant suport a Corea del Nord a resistir algunes de les demandes més exigents dels Estats Units". Després de Pequín, Moscou és considerat l’aliat més assetjat de Pyongyangl’aliat, fruit del llegat soviètic al país asiàtic des dels temps de la seva fundació com a estat comunista sota tutela russa.