madrid

La Policia deté i deixa en llibertat Browder, crític amb Putin

La seva ordre de detenció internacional no va ser renovada per Rússia

browder

browder

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia espanyola ha detingut a MadridWillam Browder, crític amb el Govern rus de Vladímir Putin i director del fons d’inversions Hermitage Capital, i després l’ha deixat en llibertat. Ha sigut traslladat a dependències policials en compliment d’una ordre internacional de detenció demanada per Rússia. A la seva arribada a la comissaria de Centro, els agents han comprovat que l’ordre estava cessada perquè el país eslau no l’havia renovat, per la qual cosa ha quedat en llibertat.

Browder va dirigir una campanya per denunciar la corrupció i castigar els funcionaris russos que culpa de la mort el 2009 de Serguei Magnitski, a qui va contractar com a advocat.

Condemnat al desembre

El mes de desembre passat, Browder va ser condemnat en absència a nou anys de presó per un tribunal de Moscou. “A Browder se’l declara culpable i se li imposa una pena de nou anys de presó i una multa de 200.000 rubles (uns 3.500 dòlars)”, va dictar la sentència.

Segons el tribunal, l’Estat rus va perdre 3.500 milions de rubles (60 milions de dòlars) per les accions delictives de Browder i el seu soci, Ivan Txerkásov.

La Interpol s’havia negat en diverses ocasions a emetre una ordre de crida i cerca de l’empresari britànic a requeriment de Rússia, ja que considerava que en les sol·licituds de Moscou hi havia una “intenció política”.

Llista Magnitski

Browder va ser qui va promoure en el seu moment l’aprovació a càrrec dels EUA d’una llista de funcionaris implicats en la mort del seu subaltern, coneguda com Llista Magnitski.

Notícies relacionades

El Congrés nord-americà va aprovar el 2012 aquesta llista per castigar els ciutadans russos involucrats en la detenció i mort de Magnitski i des d’aleshores el nombre de sancionats entre els alts funcionaris russos no ha fet res més que augmentar. Les sancions inclouen la prohibició d’atorgar-los visats per viatjar als EUA i la congelació dels actius que puguin tenir sota jurisdicció nord-americana.

Magnitski, consultor jurídic del fons d’inversions Hermitage Capital Management, va denunciar l’existència d’una xarxa de policies corruptes que van malversar fons estatals per valor de desenes de milions de dòlars.