Atac a Bèlgica

L'assassí de Lieja va matar un toxicòman el dia abans

El ministre de Justícia admet que Benjamin Herman es va convertir a l'islam fa sis anys

La Fiscalia Federal de Bèlgica confirma que investiguen el cas com a "assassinat terrorista"

zentauroepp43537162 epa4737  lieja  b lgica   29 05 2018   agentes de polic a fo180530120619

zentauroepp43537162 epa4737 lieja b lgica 29 05 2018 agentes de polic a fo180530120619 / JULIEN WARNAND

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Benjamin Herman, el jove belga que presumptament va assassinar aquest dimarts dos policies i un estudiant a la localitat de Lieja, podria haver assassinat un dia abans una altra persona a Marche-en-Famenne. Es tractaria d’un toxicòman de 30 anys que es diu Michel Wilmet, amb qui havia coincidit a la presó de Lantin i que va morir d’un fort cop al cap. La dada l’ha confirmat aquest matí el ministre de l’Interior, Jan Jambon, als micròfons de la cadena RTL. La Fiscalia Federal ha admès que sospiten que Herman també va cometre aquest crim, però el cas forma part d’una altra investigació paral·lela que porta la Fiscalia de Luxemburg.

Les autoritats belgues comencen a poc a poc a revelar noves dades del cas que va sembrar ahir l’alarma a Bèlgica, en què van ser assassinades tres persones, i del protagonista del dramàtic atac: Benjamin Herman. Un jove nascut el 12 de gener de 1987, de nacionalitat belga, delinqüent condemnat en diverses ocasions per robatoris amb violència, consum d’estupefaents i resistència a l’autoritat.

La fiscalia ha confirmat que investiga els fets com a assassinat terrorista i temptativa d’assassinat terrorista perquè tenen tres elements que “indiquen que podria tractar-se d’un atemptat terrorista”, ha indicat el magistrat Eric Van der Syrt. Per començar, perquè segueix el modus operandi de l’Estat Islàmic. En segon lloc, perquè l’agressor va cridar en diverses ocasions Al·lahu-àkbar (Al·là és gran) i, finalment, perquè hi ha informacions de la policia federal de Lieja i la Seguretat de l’Estat que afirmen que estava en contacte amb persones radicalitzades a la presó. “Aquestes informacions daten del 2016 i el 2017, però no han sigut confirmades des d’aleshores”, ha relatat la fiscalia.

Examen toxicològic a l’agressor

El jutge d’instrucció de Lieja especialitzat en terrorisme s’ha fet càrrec del cas i ha ordenat l’autòpsia de les tres víctimes i un examen toxicològic de Herman. La investigació se centra ara a determinar si va actuar sol. De moment només ha transcendit que el jove va sortir de la presó amb un permís penitenciari dilluns a les 7.30 h i que hauria d’haver tornat a la presó de Marche-en-Famenne a les 19.30 h.

“Abans que res em sento responsable perquè tinc la responsabilitat de presons”, ha admès el titular de justícia, Koen Geens, a la cadena pública RTBF. Herman havia de complir una condemna de 12 anys que hauria acabat el 2020, però estava gaudint d’un permís penitenciari quan va assassinar dimarts tres persones, fet que ha desencadenat crítiques entre alguns familiars de les víctimes.

El tribunal d’apel·lacions havia rebutjat el seu alliberament provisional i no es beneficiava de cap permís penitenciari prolongat. Però el presumpte assassí de les quatre persones figurava en dos informes de la seguretat de l’Estat i en un de la policia i tant els serveis de l’OCAM, que analitzen el risc d’atemptat terrorista a Bèlgica, com la cèl·lula extremista de la presó on complia condemna per delictes comuns, ho sabien.

¿Estava radicalitzat?

Notícies relacionades

“Els serveis penitenciaris van confirmar unes hores després del tiroteig que la seva avaluació de l’època de no incloure aquest detingut en un banc de dades de persones perilloses era correcte. La decisió no es va prendre de manera inconscient”, ha explicat el titular de justícia que ha descartat reobrir el debat sobre els permisos penitenciaris malgrat que sí que ha admès que aquest cas “mereix un examen de consciència” per part seva.

Segons les dades revelades fins al moment, Herman s’hauria convertit a l’islam fa uns anys, el 2012, segons Geens. Però ¿participar en pregàries en grup i fer el ramadà constitueixen elements de radicalització o signes de perillositat?”, ha preguntat. Les autoritats no descarten cap hipòtesi, ni tampoc que l’assassinat de Wilmet dilluns no fos el desencadenant de l’atac posterior a Lieja. “No tenia cap perspectiva en la nostra societat perquè havia comès un assassinat la nit abans”, ha suggerit Jambon. 

Temes:

Bèlgica