PRESSIÓ DIPLOMÀTICA

La Unió Europea anuncia noves sancions contra Veneçuela

Els ministres d'Exteriors europeus volen penalitzar els responsables de l'organització de les eleccions veneçolanes amb l'objectiu que convoquin uns nous comicis

zentauroepp43522902 spanish foreign minister alfonso dastis quecedo  c  arrives 180528122314

zentauroepp43522902 spanish foreign minister alfonso dastis quecedo c arrives 180528122314 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea han anunciat aquest dilluns que actuaran per adoptar sancions individuals contra Veneçuela que "no afectin la població civil" sinó els individus concrets responsables de l’organització de les eleccions, amb l’objectiu que les autoritats convoquin uns nous comicis que compleixin els "estàndards mínims internacionals". 

Tal com ha explicat a la seva arribada al Consell Europeu el ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, els estats membre començaran ara els treballs i procediments jurídics per poder aprovar les sancions al juny

L’absència de garanties i la "falta de credibilitat" del procés electoral veneçolà va portar la UE a rebutjar qualsevol forma de participació en l’observació dels comicis, segons les conclusions aprovades pels 28. No obstant, han reiterat la necessitat de convocar eleccions "lliures i transparents respectant les regles constitucionals de Veneçuela". 

Irregularitats en tot el procés electoral

Els ministres de la UE han reiterat que l’anterior cita electoral es va realitzar sense un calendari electoral acordat i sense un procés "creïble i transparent" que garantís la participació de totes les forces polítiques en igualtat de condicions. També consideren que el paper del Consell Nacional Electoral no va ser parcial i que es van produir irregularitats durant la jornada electoral. 

Notícies relacionades

Segons les conclusions adoptades, l’escàs calendari i els obstacles en la participació de l’oposició, així com el "desequilibri" ideològic en els mitjans de comunicació i que no es respectessin "els estàndards democràtics mínims" van provocar que les eleccions no fossin "ni justes ni lliures". 

Per això, els ministres han reclamat una nova convocatòria, "l’alliberament dels presos polítics, el compliment dels Drets Humans i les llibertats fonamentals", i una solució negociada a la crisi. També han demanat el suport dels països veïns que acullen nombrosos veneçolans que fugen de la precària situació que viu el país.