canvi de legislació

El 66,4% dels irlandesos aproven en referèndum la reforma de l'avortament

El resultat significa tot un canvi a Irlanda, on fins ara tenia una de les lleis més restrictives del món respecte a la interrupció de l'embaràs

zentauroepp43499637 yes campaigners jubilate as they wait for the official resul180526192902

zentauroepp43499637 yes campaigners jubilate as they wait for the official resul180526192902 / PAUL FAITH

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Una sacsejada sísmica ha situat Irlanda al segle XXI. El país d’arrels profundament catòliques va votar amb una contundència que ningú no esperava en favor de la liberalització de l’avortament. El referèndum celebrat dijous ha mostrat fins a quin punt els irlandesos suportaven malament una de les lleis d’allò més més restrictives del món, sobre la interrupció de l’embaràs, redactada sota el dictat del Vaticà. A les urnes, militants convençuts i molts votants silenciosos, que havien ocultat les seves preferències, van donar suport a la reforma de l’avortament amb un 66,4% per al “sí” i un 33,6% per al “no”. La participació va ser del 64,8%, un 2% més que en el referèndum entre persones del mateix sexe celebrat fa tres anys. La majoria dels ciutadans havien pres fa temps la decisió de posar fi a l’esmena que impedia avortar a les irlandeses. Un 75% dels votants afirmen que no ha canviat d’opinió durant els últims cinc anys.

Dia monumental

La victòria del “sí” va ser tan devastadora, que es va fer evident el seu triomf indiscutible des del tancament mateix dels col·legis electorals, moment en què es van publicar els primers sondejos a peu d’urna. Dissabte, molt abans que s’acabés el recompte oficial, els partidaris del “no” ja havien acceptat la derrota. “Un dia desastrós”, segons Cora Sherlock, portaveu de la “campanya Pro Vida”. “Un dia monumental per a les dones a Irlanda. El moment que les dones ocupen el seu lloc en la societat irlandesa”, d’acord amb Orla O'Connor, del grup en favor de la reforma Togheher for Yes (Junts pel “sí”).

Revolució tranquil·la

El primer ministre, Leo Varadkar, tampoc no va esperar a tenir els resultats oficials, i cap al migdia va saludar el que va qualificar de “revolució tranquil·la”. “Crec que el que estem veient avui és una combinació d’una revolució tranquil·la, que s’ha anat produint a Irlanda durant els últims deu o vint anys”, va afirmar.  “Ha sigut un gran exercici democràtic. La gent ha parlat i la gent ha dit que vol una constitució moderna, un país modern, que confien en les dones i les respecten, perquè prenguin les decisions adequades sobre la seva pròpia salut”. Varadker, el primer cap de govern irlandès obertament gai, ha participat molt activament en la campanya i va ser rebut amb grans aplaudiments al pati del castell de Dublín, atapeït de centenars de persones que cantaven i celebraven al sol la victòria del “sí”.  L’arribada del doctor Peter Boylan, cap de l’Institut de Tocòlegs i Ginecòlegs, un altre dels herois en favor de l’avortament lliure, va merèixer una sonora ovació.

Urbs i zones rurals

Per primera vegada, la reforma ha comptat amb el vot majoritari dels professionals de la medicina. “És increïble. Durant anys i anys hem intentat cuidar les dones sense poder fer-ho i això ho canvia tot”, declarava la tocòloga i activista Mary Higgins. Per Ivana Vacik, una altra de les destacades militants en favor de la liberalització, “el que ha canviat l’opinió de la gent és haver sigut conscients durant molts anys de l’immens mal que estava causant l’esmena vuitena”. En el camp contrari, el grup antiavortament "Salveu la vuitena esmena", va reconèixer la derrota en un comunicat en què lamentava, "la tragèdia de proporcions històriques" comesa pels votants.  "El nen no nascut ja no té reconegut el dret a la vida al nostre Estat". El seu portaveu, John MCGuirk, no obstant, va fer una crida a la tolerància i el respecte “dels que es troben ara entre la majoria”.  

La reforma va obtenir el suport massiu dels joves. Les autoritats havien rebut més de 100.000 noves inscripcions en el cens electoral mesos abans del plebiscit. Però va ser la societat irlandesa en ple la que va votar pel canvi, d’acord amb les dades estudiades per la radiotelevisió irlandesa, RTE. Ho van fer el 70% de les dones i el 65% dels homes de totes les edats i, en contra del que s'esperava, la bretxa entre les ciutats i les zones rurals no va ser tan gran com es preveia. Si en les primeres el suport va ser de gairebé el 70%, al camp va superar el 60%.

Esperant el Papa

Notícies relacionades

A partir d’ara el Govern ha de preparar les noves lleis sobre l’avortament. La proposta considera autoritzar la interrupció de l’embaràs en tots els casos, durant les dotze primeres setmanes d’embaràs i fins a les vint-i-quatre setmanes per raons de salut. Varadkar ha promès que la nova legislació estarà llesta “abans de final d’any”. El titular de Sanitat, Simon Harris, es reunirà dimarts per començar les converses del projecte de llei, que vol presentar al Parlament “a la tardor”. El Fine Gael, en el poder, i els dos principals partits de l’oposició, el Fianna Fáil i el Sinn Féin, donen suport a la reforma, per això s’espera que s’aprovi sense dificultats. El debat coincidirà amb la visita del papa Francesc, prevista d’aquí a tres mesos.