Rèplica

Kim Jong-un segueix disposat a reunir-se "en qualsevol moment" i "cara a cara" amb Trump

Corea del Nord ha emès un comunicat en el qual qualifica de "lamentable" la cancel·lació de la cimera per part dels EUA, tot i que deixa oberta la porta al diàleg per "resoldre assumptes en qualsevol moment i de qualsevol manera"

zentauroepp43382008 cb01  pyongyang  corea del norte   18 05 2018   fotograf a c180524103711

zentauroepp43382008 cb01 pyongyang corea del norte 18 05 2018 fotograf a c180524103711 / KCNA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corea del Nord ha respost aquest divendres a la cancel·lació per part dels Estats Units de la cimera prevista entre els seus dos màxims representants afirmant que manté la porta oberta a reprendre el diàleg "en qualsevol moment", "cara a cara" i "de qualsevol manera".

En un comunicat publicat per l’agència estatal KCNA i firmat pelviceministre d’Exteriors, Kim Kye-gwan, el règim va expressar la seva disposició a reunir-se "cara a cara" amb els EUA i "resoldre assumptes en qualsevol moment i de qualsevol manera".

Aquesta ha estat la primera reacció de Pyongyang després que Trump anunciés la cancel·lació la vigília de la cimera prevista amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, el 12 de juny a Singapur per tractar el possible desmantellament del programa nuclear nord-coreà. En una carta enviada a Kim, Trump va argumentar que els últims comentaris "hostils" de Corea del Nord contra el seu Govern fan inviable la cita, que hauria estat la primera reunió en la història de líders dels dos països.

Els EUA cancel·len la cimera pels insults 

En els últims dies, Pyongyang havia condemnat –amb insults dirigits, entre d’altres, al vicepresident Mike Pence– el que considera com un intent de Washington per imposar-li, en el marc de la cimera, un model de desnuclearització "unilateral" com l’acordat entre els EUA i Líbia el 2003.

No obstant, en la seva missiva Trump no va voler tancar la porta a mantenir el diàleg, igual com ha fet avui mateix el viceministre nord-coreà tot i qualificar de "lamentable" la cancel·lació de la cimera.

"El nostre compromís de fer tot el que puguem pel bé de la pau i l’estabilitat del món i de la península de Corea es manté sense canvis, estem oberts a oferir-li temps i una oportunitat als EUA", va assenyalar el vicecanceller de Pyongyang en el comunicat.

Comunicacions obertes per a una futura reunió

Per la seva banda, els responsables d’Exteriors de Corea del Sud i els EUA, Kang Kyung-wha i Mike Pompeo, van acordar també continuar treballant per mantenir obertes les vies de comunicació amb el règim. En una conversa telefònica que van mantenir aquest divendres, tots dos van acordar insistir en "els esforços per crear les condicions que permetin una futura reunió" entre Washington i Pyongyang.

Notícies relacionades

La conversa va coincidir amb la publicació de les imatges del desmantellament del centre de proves nuclears nord-coreà realitzat dijous passat. El metratge mostra les potents detonacions d’explosius usades per segellar els túnels subterranis de la base de Punggye-ri, així com altres explosions activades per destruir barracons i altres construccions del complex.

Una vintena de periodistes de mitjans de cinc països (Corea del Sud, la Xina, els EUA, Rússia i el Regne Unit) van presenciar dijous la destrucció d’almenys tres dels quatre entramats de galeries (el quart es creu que està inutilitzat des del 2006) de Punggye-ri, el lloc on Corea del Nord ha fet els seus sis testos atòmics.