Adeu a un gran professional

Mor el periodista i director de la Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria

Va ser diversos anys corresponsal de Televisió Espanyola als països de l'Amèrica del Sud, director de continguts del Fòrum 2004 i professor de diverses universitats

zentauroepp9740271 barcelona   19 01 2009    tribuna barcelona    el ministre m180523102039

zentauroepp9740271 barcelona 19 01 2009 tribuna barcelona el ministre m180523102039 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Aquesta nit el Toni ha deixat de patir i segur que ha agafat un micròfon per perseguir Fidel o està baixant una pista negra a Cervinia. Brindem amb Coca-Cola Zero, perquè per una vegada hagi pogut fugir de les grapes del monstre...". Amb aquest missatge de WhatsApp ha informat la família del periodista Antoni Traveria els seus amics més propers de la seva mort la matinada passada després de diversos anys de lluita contra la malaltia.

Periodista del món, especialista en l’Amèrica Llatina i professor universitari, Traveria, de 61 anys, era des del 2004 director general de la Casa Amèrica Catalunya, amb seu a Barcelona, un centre d’estudi i reflexió del continent llatinoamericà per on ha passat la flor i nata del món de la política i de la cultura llatinoamericana. La connexió i amor pel continent americà de Traveria es van veure reforçats després de passar diversos anys com a corresponsal de Televisió Espanyola als països de l’Amèrica del Sud entre 1988 i 1990. També va ocupar càrrecs importants a TVE de Catalunya, de les illes Balears i de Ràdio Nacional d’Espanya. Com a docent, va ser professor associat de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Ramon Llull. També va impartir classes a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UPF, on era professor d’un màster en relacions internacionals.

Durant els anys que va estar al capdavant de la Casa Amèrica Catalunya, l’entitat va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi, el 2011, coincidint amb el seu centenari, i amb la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, concedida el 2012 de manera unànime pel ple de l’Ajuntament de Barcelona "en reconeixement a la seva trajectòria, durant la qual ha reforçat els llaços que uneixen Llatinoamèrica i Catalunya, entenent la cultura com un vincle i una eina per conèixer i apropar les realitats dels pobles d’un costat i un altre de l’Atlàntic."

Reconeixements

Notícies relacionades

També com a director de l’entitat es va crear el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica i el Premi Joan Alsina als Drets Humans. Per la seva banda, la tasca de Traveria ha estat reconeguda amb diversos premis, com el Premi del Festival BarnaSants, a l’activisme cultural, i la insígnia de l’Orde de Río Branco, condecoració diplomàtica atorgada per l’Estat del Brasil.

Abans de fer-se càrrec de la direcció de la Casa Amèrica, Traveria va ser director de continguts i informació del Fòrum Internacional de les Cultures el 2004. Com a periodista, col·laborava i escrivia articles d’opinió sobre l’actualitat de l’Amèrica Llatina en diversos mitjans de comunicació del món, entre els quals EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.