ORIGEN DESCONEGUT

Els EUA denuncien lesions d'un empleat a la Xina per un "atac sònic"

Washington relaciona l'incident amb el que es va registrar l'estiu passat a Cuba

L'Administració nord-americana emet una alerta de salut als ciutadans americans a la zona

vvargas43455998 file   in this oct  26  2009 file photo  security workers gu180523174139

vvargas43455998 file in this oct 26 2009 file photo security workers gu180523174139

1
Es llegeix en minuts

Un ciutadà nord-americà que treballa al consolat dels Estats Units a la ciutat xinesa de Guangzhou ha informat que ha sigutbvíctima d’"atacs acústics anormals" i una pressió cerebral lleu, segons ha declaratl’ambaixada nord-americana al país asiàtic, que ha emès una alerta de salut als compatriotes que viuen en territori xinès.

L’Administració de Donald Trump havia descartat al principi que es pogués relacionar directament aquest cas amb els problemes de salut que va tenir el personal diplomàtic a Cuba des de finals del 2016. No obstant, aquest dimecres, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, ha remarcat que l’"atac sònic" a la Xina era "mèdicament similar" alsincidents  al país antillà.

El ciutadà afectat, de qui se’n desconeix la identitat, havia informat sobre una varietat de "símptomes físics" que s’han succeït des de finals del 2017 l’abril d’aquest mateix any, segons ha exposat l’ambaixada dels EUA a Pequín. El treballador es va desplaçar als Estats Units, on es va sotmetre a una avaluació addicional. "Els resultats clínics d’aquesta avaluació van coincidir amb els d’una lesió cerebral traumàtica lleu", han declarat fonts diplomàtiques.

El Departament d’Estat s’ha pres molt seriosament l’incident i treballa per determinar la causa i l’impacte, segons ha comunicat l’ambaixada. Pompeo ha detallat que s’han enviat equips mèdics a Guangzhou per investigar l’incident. Washington ha declarat que el Govern xinès li ha assegurat que també ho està investigant i prenent les mesures oportunes. 

Alerta

Notícies relacionades

El Govern dels EUA ha emès una alerta de salut als nord-americans que viuen a la Xina i els adverteix sobrel’incident, que ha qualificat de "subtils i vagues, però anormals, sensacions de so i pressió". "Mentre us trobeu a la Xina, si experimenteu qualsevol fenomen auditiu o sensorial agut inusual acompanyat de sons inusuals o sorolls penetrants, no intenteu localitzar la seva font. Intenteu desplaçar-vos a un lloc on els sons no siguin presents", diu el text enviat per correu electrònic.

El Govern dels EUA va expulsar a l’octubre 15 diplomàtics cubans dels Estats Units, a causa del fracàs de Cuba per protegir el personal de la seva ambaixada a l’Havana de misteriosos incidents de salut que va associar amb possibles "atacs" acústics. El personal va descriure símptomes que inclouen pèrdua de l’audició, marejos, fatiga i problemes cognitius. Els funcionaris cubans van descartar les sospites, que van qualificar de "ciència-ficció" i van acusar Washington de difamació.