A HAWAII

La lava del Kilauea s'apropa a una planta tèrmica amb substàncies tòxiques

Els geòlegs han qualificat l'erupció del volcà com el pitjor esdeveniment vulcanològic de l'últim segle

1
Es llegeix en minuts
Efe

La lava del volcà Kilauea, que va entrar en erupció fa tres setmanes, continua avançant per l’illa de Hawaii, aproximant-se a una planta tèrmica de l’illa que conté substàncies inflamables, la qual cosa podria provocar una emissió incontrolable de gasos tòxics

La planta geotèrmica Punta Venture subministra un 25% de l’energia de l’illa hawaiana i es troba tancada des que el 3 de maig el volcà entra en erupció, un fenomen que els geòlegs han qualificat com el pitjor esdeveniment vulcanològic de l’últim segle.

Uns 227.000 litres de pentà, un líquid altament inflamable, han estat ja retirats de la zona. Els treballadors de la planta estan ara provant de tancar els tres pous de les instal·lacions, que tenen accés a aigua extremadament calenta a uns 2.000 metres de profunditat que permet el funcionament de grans turbines per a la producció d’electricitat. 

Esquerdes de lava

"Volem tancar els pous per eliminar un risc més gran que es produeixi una emissió incontrolable" de gasos i fum des de la planta, segons ha indicat en roda de premsa el governador de Hawaii, David Ige

Notícies relacionades

"El flux de lava es troba uns 250 metres de la planta", ha assenyalat la portaveu del comtat homònim Janet Snyder. "Estem intentant refredar els tres pous. Hem tingut dificultats amb el tercer", ha afegit. 

Aquest dilluns, la lava del volcà ha entrat en contacte amb l’oceà Pacífic i ha provocat un núvol d’àcid que podria ser mortal i en el qual hi ha en suspensió fragments fins de vidre. El fum càustic emès pel volcà pot ser fatal si s’inhala. Des que va entrar en erupció, el volcà ha produït unesdues dotzenes d’esquerdes que llancen lava, el mateix nombre que en una anterior erupció el 1955 que va durar 88 dies.