tensió entre socis

La Comissió Europea alerta sobre el pla econòmic del futur Govern italià

Després de Grècia, Itàlia és el segon país més endeutat de la zona euro i les intencions d'augmentar el dèficit públic i el deute inquieten Brussel·les

zentauroepp43438470 in this photo taken on thursday  march 1  2018  giuseppe con180522172225

zentauroepp43438470 in this photo taken on thursday march 1 2018 giuseppe con180522172225 / Alessandra Tarantino

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea ha advertit el futur Govern italià dels desajustos pressupostaris, i ha recordat a més que Itàlia és el país més endeutat de la zona euro, després de Grècia. "Per a nosaltres és important que el nou Executiu mantingui una política pressupostària responsable", ha dit el vicepresident de la Comissió Europea encarregat de l’euro, Valdis Dombrovskis, en una entrevista publicada pel diari econòmic alemany Handelsblatt.

El cost dels préstecs a l’Executiu italià per finançar-ne el dèficit sobre els mercats financers ha augmentat aquests últims dies. Els plans dels dos partits socis del pròxim Govern, el Moviment 5 Estrelles (M5S) i la xenóbofa i euroescèptica Lliga, liderats per Luigi di Maio i Matteo Salvini, respectivament, contemplen nombroses mesures per fer augmentar el dèficit públic i el deute. 

Desestabilitat de l’euro

Notícies relacionades

Salvini ha respost aquests dies amb contundència als responsables europeus que han criticat la política econòmica que té previst posar en marxa el pròxim Govern italià. Salvini ha qualificat d’"inacceptable" l’advertència sobre el perill de desestabilitat de la zona euro efectuada pel ministre d’Economia de França, Bruno Le  Maire. També ha dedicat unes dures paraules a un dels responsables del partit conservador alemany d’Angela Merkel, Menfred Weber, a qui li ha dit que s’ocupés d’Alemanya "que nosaltres ens ocuparem del que és bo per als italians". Weber va acusar els dos partits italians de "jugar amb foc perquè Itàlia està molt endeutada". "Les accions populistes i irracionals podrien provocar una nova crisi de l’euro", va afirmar a l’agència de notícies alemanya DPA.

Mentrestant, el president d’Itàlia, Sergio Mattarella, estudia la proposta feta per Di Maio i Salvino de posar al capdavant del futur Govern el professor de Dret Giuseppe Conte, de 54 anys, un autèntic desconegut en el panorama polític italià. Mattarella ha seguit amb les consultes amb els principals responsables polítics del país i aquest matí ha rebut al palau del Quirinal el president de la Cambra de Diputats, Roberto Fico, i la presidenta del Senat, Elisabetta Casellati.