FORMACIÓ DE GOVERN

Els Indignats i la Lliga proposen un jurista desconegut com a primer ministre d'Itàlia

El líder del M5S exclama que "ha nascut la III República"

"Abans de res hi ha els italians", afirma Salvini

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Gairebé 80 dies després de les eleccions, Itàlia ha iniciat aquest dilluns el que sembla una veritable aventura i aposta dels dos partits populistes italians que van guanyar els comicis del març, la Lliga i els indignats del Moviment 5 Estrelles (M5S). Els dirigents dels dos partits han presentat al president de la República, Sergio Mattarella, el nom del futur cap de govern: el jurista Giuseppe Conte, un professor de Dret desconegut i sense cap experiència política.

Matarella ha citat aquest dimarts els presidents del Congrés i del Senat.  Els mercats no estan tranquils i el diferencial amb els bons alemanys –la prima de risc– va pujar al tancament de la borsa de Milà a 183 punts. «El contracte entre la Lliga i l’M5S augmenta els riscos sobre la qualificació del país», ha advertit l’agència Fitch.

“És un moment històric, deixeu-nos començar i després critiqueu-nos si voleu”, ha dit Luigi di Maio, líder del M5S, al sortir de l'entrevista amb Mattarella, subratllant que havia “comunicat el nom del candidat a cap del Govern”. "Finalment ha nascut la III República", ha afegit en to triomfal.

"Finalment ha nascut la III República"

Luigi di Maio

Líder del Moviment 5 Estrelles

«Ningú ha de témer aquest Govern», va intentar tranquil·litzar Matteo Salvini, líder de la Lliga i soci dels indignats, al sortir posteriorment de la trobada amb Mattarella. «Els últims tres anys, quan no governàvem nosaltres, el deute ha passat de 300.000 milions, ha augmentat la precarietat laboral i el 20% dels italians pren psicofàrmacs a causa de la seva situació laboral», ha dit Salvini.

A continuació ha afegit: «Respectarem les normes europees tant com sigui possible», però «en primer lloc i abans que ningú hi ha els italians, a qui volem deixar una Itàlia millor de com estava».

"Abans que res ni ningú hi ha els italians"

Matteo Salvini

Líder de la Lliga

Informacions dels diaris locals de la seva regió, la Pulla, al sud, han informat que dilluns a la tarda la família del professor Conte va sortir del seu poble per viatjar cap a Roma. Podria ser un bon indici que en les pròximes hores serà cridat pel president Mattarella per confiar-li un encàrrec de formar el govern, que no serà un govern de coalició, sinó basat sobre un "contracte" o "programa", de 49 pàgines, subscrit pels dos vencedors de les eleccions.

La Constitució italiana, de caràcter parlamentari, atribueix pocs però importants poders al cap de l’Estat, entre els quals, donar el vistiplau als candidats a ministre (els presenta el cap de Govern, però els nomena el president) i llimar prèviament possibles obstacles anticonstitucionals d’una llei o programa de govern. Per això, la possible trobada entre Mattarella i Conte, sense experiència política, pot ser que sigui molt llarga.

Notícies relacionades

D’acord amb els resultats definitius de les eleccions del març, el possible nou Gabinet compta amb una bona majoria al Congrés, però només sis vots de marge al Senat, cosa que pot presagiar múltiples dificultats per al Govern «groc-i-verd», com s’anomena a Itàlia l’acord entre la Lliga i els indignats.

Els resultats electorals van donar la victòria a la coalició de centredreta, en què també hi ha Forza Italia, de Silvio Berlusconi. Tot i això, l’expresident del govern ja ha dit i repetit que, després de trencar amb Salvini (Lliga), perquè Berlusconi era contrari a l’acord amb els indignats, no votarà la confiança a l’Executiu. Per tant, en certa manera, la durada de l’Executiu estarà a les seves mans.