TRAGÈDIA

Cuba eleva a 110 la xifra de morts en l'accident d'avió

Ja s'ha recuperat una de les caixes negres

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Cuba ha elevat a 110 la xifra de morts del’accident d’avió ocorregut divendres a l’Havanal’accident d’avió l’Havana, que cobria la ruta nacional a Holguín amb 113 ocupants, dels quals van morir 99 cubans i 11 d’altres nacionalitats. Hi ha tres ferits greus que estan estables, i s’ha recuperat la primera caixa negra "en bones condicions".

A l’aeronau, un Boeing 737 llogat per Cubana de Aviación a la companyia mexicana Global Air, hi viatjaven 102 passatgers cubans, entre els quals hi ha les úniques tres supervivents del sinistre, totes dones, encara en estat crític per la gravetat de les ferides.

De moment han sigut identificats 15 cossos, dels quals cinc nens i deu adults, va especificar en una roda de premsa el viceministre cubà de Salut, Alfredo González.

Des que va passar l’accident, es van publicar diferents xifres de víctimes perquè hi va haver alguna confusió inicial sobre el nombre de persones que formaven la tripulació.

El ministre cubà de Transport, Adel Yzquierdo, ha aclarit avui que a l’avió hi viatjaven 113 persones, de les quals en van morir 110, entre elles els cinc nens els cossos dels quals ja han sigut identificats.

Dels 113 ocupants de l’avió, 11 eren estrangers, tots morts: sis membres mexicans de la tripulació (tres homes i tres dones), un matrimoni d’argentins, dos homes sahrauís i una dona mexicana.

Els 102 restants eren cubans, dels quals només han sobreviscut tres dones que continuen hospitalitzades en estat crític, amb pronòstic reservat ja que presenten "lesions d’alta complexitat".

En total, anaven al Boeing 737 sinistrat 58 dones i 55 homes.

Hospital

Els metges han fet "un esforç extraordinari" en les últimes 24 hores per estabilitzar les tres dones, que són ateses a l’hospital Calixto García de l’Havana per un equip multidisciplinari especialitzat en aquest tipus de lesions, va assegurar el viceministre.

Respecte al procés d’identificació, González va advertir que portarà "dies i fins i tot setmanes" completar-lo, perquè el violent xoc va provocar que les restes de l’avió quedessin molt disperses, cosa que impedeix als experts guiar-se pel número dels seients que tenien assignats els passatgers.

En aquesta tasca hi treballen nombrosos professionals cubans, entre ells 31 forenses, a més d'experts en tanatologia, antropòlegs, experts en anatomia patològica i criminalistes del Ministeri de l’Interior.

"Comptem amb tots els recursos i personal qualificat", va recalcar el viceministre.

Per a la identificació de les víctimes es farà servir informació sobre les dentadures, fractures òssies antigues, cicatrius i tatuatges dels morts, encara que també seran fonamentals les mostres d’ADN aportades pels familiars.

Les famílies de totes les víctimes ja han sigut informades i moltes d’elles son a l’Havana, ateses "en aquest dolorós moment" per metges, psiquiatres i psicòlegs especialitzats en aquest tipus de situacions, va explicar el viceministre.

El Govern cubà s’ha fet càrrec de les despeses del trasllat, l’allotjament i l’estada dels 151 familiars de víctimes que han arribat a la capital, dels quals 128 procedeixen de la província d’Holguín –a gairebé 700 quilòmetres de l’Havana–, on es dirigia el vol accidentat.

Les autoritats van publicar cap a les 17.00 hora local (21.00 GMT) a través dels mitjans estatals la llista completa del vol DMJ-972, tot i que sense precisar les seves edats i en el cas dels cubans, tampoc la província d’origen.

Estrangers 

Notícies relacionades

Els estrangers morts són els argentins Oscar Hugo Almara i Dora Beatriz Cifuentes, els sahrauís Mohamed Hach i Abderrahm Fadel Mustafa, i la mexicana Isela Savala Franco.

La tripulaciótota de nacionalitat mexicana, la formaven el comandant Jorge Núñez, el primer oficial Miguel Ángel Arreola, la sobrecàrrec major María Daniela Ríos, les sobrecàrrecs Abigail Hernández i Guadalupe Beatriz Limón, i el tècnic de manteniment Marco Antonio López.

Temes:

Cuba L'Havana