DESORDRES EN UNA EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Rebel·lió a Geòrgia per la intolerància política contra la droga i el col·lectiu gai

Ultranacionalistes s'enfronten al carrer amb activistes que demanen la liberalització del consum de narcòtics i llibertat sexual

La policia ha practicat batudes en clubs nocturns després de la mort de diverses persones per sobredosi d'estupefaents

zentauroepp43319551 police officers scuffle with counter protesters during the r180516104742 / DAVID MDZINARISHVILI

zentauroepp43319551 police officers scuffle with counter protesters during the r180516104742
zentauroepp43313664 refile   correcting caption counter protesters salute while 180516104817

/

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’última nit de dissabte no va ser com les altres a Tbilissi, capital de la petita república exsoviètica de Geòrgia. Milers de joves que només uns moments abans estaven ballant a les discoteques d’una ciutat coneguda per la seva vibrant cultura tecno es van congregar davant de l’enorme edifici porticat de l’antic Parlament. Acompanyats de la música de discjòqueis i encenent bengales, protestaven contra l’operació duta a terme per les forces policials moments abans contra dos populars clubs nocturns, Bassiani i Café Gallery, en què es van practicar desenes de detencions.  

Durant els dies següents han prosseguit les accions de protesta dels joves, impulsades per l’anomenat Moviment Soroll Blanc, en què s’exigeix la liberalització de la política de drogues en aquesta petita exrepública soviètica del Caucas, així com més tolerància envers les minories sexuals, i demanen fins i tot la dimissió del primer ministre i del ministre de l’Interior per "interferir en la vida privada".

Tot això ha acabat provocant la reacció dels sectors més conservadors de la societat. Militants ultranacionalistes i simpatitzants tradicionalistes s’han encarat aquests dies amb els manifestants i han protagonitzat episodis de violència, obligant les forces de seguretat a intervenir per separar els dos grups i prevenir baralles.

Tensa espera

"La situació s’ha tranquil·litzat els últims dies; els joves esperen ara la reacció del Ministeri de l’Interior; si no se satisfan les seves demandes de liberalització, tornaran a sortir al carrer", relata per via telefònica des de Tbilissi Mikhaïl Robakidze, redactor en cap del primer canal de televisió del país.  

La contundència de l’actuació policial, motivada per la mort de diverses persones per consum d’estupefaents, ha indignat els joves i els sectors més progressistes de la societat georgiana.  "Hi havia entre 5 i 15 persones a l’habitació quan van entrar sis agents uniformats al voltant de la una de la matinada",  ha explicat a Resident Advisor James Manning, discjòquei conegut com ‘Sa Pa’.

"Quan pujava per les escales, hi havia artefactes, similars a burilles de cigarrets, envoltats per cercles de guix amb marques A, B, C, molt semblant al que es veu a l’escenari d’un crim," ha continuat. Algunes informacions asseguren que Zviad Gebaljiani, un dels fundadors de Bassiani, va ser colpejat a les dependències policials

"Això no és una lluita sobre les discoteques; és una pugna entre el passat soviètic, la dictadura i l’estat policial en què solíem viure, i el futur que volem per al nostre país", ha assegurat a la mateixa publicació Maria Murisidze, extreballadora de Bassiani.

Confrontació

Notícies relacionades

"És un problema de difícil solució, que enfronta els sectors més progressistes del país amb la gent més tradicional, que creu que els seus drets estan sent violats," explica també a través del telèfon el conservador exministre de l’Interior Valerii Khaburdzania. L’exdirigent creu que la política respecte als narcòtics al seu país hauria de seguir les directrius europees, i no anar més enllà, com assegura que pretenen els manifestants, i adverteix del risc de desestabilització política del país, incloent-hi la possible intervenció de potències estrangeres.

"Si no som capaços de resoldre els nostres problemes nosaltres mateixos, això crearà una oportunitat d’intervenció estrangera", ha previngut. Des de principis de segle, Geòrgia ha anat a poc a poc desmarcant-se de Rússia i ha orientat la seva política exterior cap a la integració a Europa i al bloc occidental, cosa que és vista amb enormes reticències pel Kremlin.