FUGA D'EMPRESES

Kellogg's marxa de Veneçuela per la crisi econòmica

Nicolás Maduro denuncia que l'objectiu de la companyia és "espantar el poble" abans de les eleccions presidencials del 20 de maig

zentauroepp43347981 car02  caracas  venezuela   15 05 2018   vista de cajas de c180516114216

zentauroepp43347981 car02 caracas venezuela 15 05 2018 vista de cajas de c180516114216 / Miguel Gutierrez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern veneçolà ha anunciat aquest dimarts que assumirà el control de la filial al país de la productora de cereals Kellogg’s, després que la companyia anunciés el cessament de les seves activitats a Veneçuela al·legant la dura situació econòmica del país sud-americà. 

El fabricant nord-americà va tancar dimarts les portes de la seva planta de producció a Maracay (130 quilòmetres a l’oest de Caracas), després de 57 anys de presència. Es tracta d’una altra multinacional que abandona Veneçuela, esmentantl’estricte control de divises, la falta de matèries primeres i la creixent inflació com a principals causes. 

"L’actual deteriorament de la situació econòmica i social ha obligat l’empresa a aturar les seves activitats i a abandonar el país", ha explicat l’empresa en un comunicat. En el text, la companyia ha afegit que reiniciarà les seves operacions "una vegada que les condicions del país ho permetin". 

Coacció electoral

La decisió de Kellogg’s ha sorprès els més de 400 treballadors que van acudir a treballar dimarts i es van trobar la porta de les instal·lacions tancada amb cadenat i amb un avís de tancament.

D’altra banda, les autoritats veneçolanes han reobert la fàbrica i han anunciat que deixaran la producció en mans de "la classe treballadora" perquè continuïn produint "per al poble".  En un míting, el president veneçolà, Nicolás Maduro, ha denunciat que la partida de Kellogg’s vol "espantar el poble" en vigílies de la jornada electoral de diumengevinent, en què el mandatari aspira a la reelecció

"Hem iniciat un procés judicial contra els líders empresarials de Kellogg’s perquè la seva sortida és inconstitucional" ha assegurat Maduro als seus simpatitzants en una altra concentració. Kellogg’s ha advertit que no acceptarà la venda de cap dels seus productes "sense l’autorització expressa" de la companyia. 

Crisi econòmica

No és la primera vegada que Caracas s’apropia d’empreses nord-americanes que abandonen el país. El mateix va succeir amb Kimberly-Clark, una productora de productes higiènics que va cessar les seves operacions a Veneçuela el 2016. Després del tancament, el Govern veneçolà es va fer càrrec de la planta de producció de l’empresa, que ara ha sol·licitat l’inici d’un procés d’arbitratge contra Veneçuela alBanc Mundial

Notícies relacionades

General Motors, productora d’automòbils, i Clorox, especialitzada en productes de neteja, també van abandonar el país el 2017 i 2014, respectivament. D’altres, com Coca-Cola o Colgate, han suspès o reduït temporalment les seves activitats. 

La malparada economia veneçolana ha sigut durament colpejada els últims anys per la caiguda dels preus del petroli, la principal font d’ingressos del país, la caiguda de la seva moneda, el bolívar, i l’alta inflació. Una situació que el president atribueix a la "guerra econòmica" impulsada per les elits empresarials i els Estats Units per desestabilitzar el país.