Els EUA bloquegen una investigació de l'ONU sobre la matança de Gaza

El Consell de Seguretat aborda aquest dimarts la matança de palestins

Abbàs convoca una vaga general per protestar per l'acció d'Israel

gaza3

gaza3 / MAHMUD HAMS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units han bloquejat l’adopció d’un comunicat del Consell de Seguretat de l’ONU pel qual es reclamava una investigació independent sobre la matança a Gaza, han informat fonts diplomàtiques. L’esborrany de text condemnava també els trets que van provocar la mort de desenes de civils palestins.

El Consell de Seguretat té previst abordar aquest dimarts els fets de Gaza. L’ambaixador palestí, Riyad Mansur, va demanar al màxim òrgan de decisió de l’ONU que condemni la "matança" comesa per Israel i que actuï per donar protecció internacional a la població civil.

"Demanem que aquesta acció s’aturi immediatament i volem que els responsables del bàndol israelià siguin portats davant de la justícia", va dir Mansur en declaracions als periodistes.

Segons el diplomàtic, Palestina vol, a més, "protecció internacional per a la població civil", ja que Israel "ha abdicat la seva responsabilitat" de garantir la seguretat dels palestins.

Atacs a Hamàs

El seu homòleg israelià, Danny Danon, va culpar mentrestant Hamàs dels fets i va instar el Consell de Seguretat a condemnar els "crims de guerra" del moviment islamista palestí.

"No només Hamàs incita desenes de milers de palestins a traspassar la frontera i fer mal a civils israelians, sinó que Hamàs també posa en perill deliberadament els civils palestins", va defensar Danon en un comunicat.

Igual que Israel, la Casa Blanca va responsabilitzar "directament" Hamàs de la violència.

D’altra banda, el secretari general de l’ONU, António Guterres, es va declarar "profundament alarmat" per l’escalada de la violència i l’alt nombre de morts i ferits.

"Les forces de seguretat d’Israel han d’exercir la màxima contenció en l’ús de foc real", va dir Guterres a través del seu portaveu, Farhan Haq.

Vaga general

Alhora, el cap de Nacions Unides va remarcar que "Hamàs i els líders de les manifestacions tenen la responsabilitat d’evitar totes les accions violentes i provocacions". 

El president palestí, Mahmud Abbàs, ha convocat una vaga general per a avui, dimarts, quan es commemora el 70è aniversari la Nakba (catàstrofe), per protestar contra l’actuació israeliana a Gaza.

La vaga, en la jornada en què els palestins commemoren el 70è aniversari de l’exili que va suposar per a ells la creació de l’Estat d’Israel, se celebrarà sobre el rerefons del’alegria israeliana pel trasllat de l’ambaixada nord-americana, i amb el dol pels morts i els més de 2.000 ferits per foc israelià durant les protestes.

Notícies relacionades

Wassel Abu Iussef, membre de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), va declarar a preguntes d’Efe que la vaga s’organitza per oposar-se "a la matança contra el poble palestí a Gaza", contra la qual es preveuen més protestes en territori cisjordà, entre les quals, una manifestació que es dirigirà al punt de control militar israelià de Beit El.

A la tarda, hi haurà una marxa amb espelmes destinada a commemorar el 70è aniversari de la Nakba, "en què també s’encendran 52 espelmes, que representaran els 52 palestins que van morir ahir a Gaza", va explicar.