Tensió al Pròxim Orient

La UE posa en marxa la maquinària per salvar l'acord amb l'Iran

Els 28 fan públic un comunicat conjunt mentre els ministre d'Exteriors de França, el Regne Unit i Alemanya es reuneixen amb representants iranians

zentauroepp43236576 french president emmanuel macron  c  arrives to greet player180509191530

zentauroepp43236576 french president emmanuel macron c arrives to greet player180509191530 / FRANCK FIFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La contraofensiva europea a la decisió del president dels EUA, Donald Trump, de trencar el pacte amb l’Iran ja s’ha posat en marxa. Aquest dimecres està previst que els ministres d’Exteriors de França, el Regne Unit i Alemanya mantinguin una reunió amb representants del règim iranià. Al mateix temps, la Unió Europea (UE) ha fet públic un comunicat en el qual deixa clara la seva adhesió al pacte nuclear i al compromís que l’Estat persa no patirà cap de les sancions que Brussel·les va aixecar el 2015.

Notícies relacionades

"Mentre l’Iran continuï implementant els seus compromisos relacionats amb l’energia nuclear (...), la UE seguirà compromesa amb el desenvolupament complet i efectiu del pacte", han advertit els 28 governs de la UE en un comunicat conjunt. "L’aixecament de les sancions és una part essencial de l’acord ... La UE posa èmfasi en el seu compromís de garantir que es compleixi", afegeix el text.

Factors polítics

Al marge dels factors polítics, la UE defensa també els interessos de les empreses europees que al llarg d’aquests dos últims anys han dut a terme importants inversions a l’Estat persa o han firmat contractes rellevants, com és el cas de la petroliera francesa Total i el consorci aeri europeu Airbus.