PENÍNSULA COREANA

Corea del Nord allibera tres nord-americans com a gest cap a Trump

El president nord-americà anuncia l'alliberament en un tuit en què avança que ja hi ha data i lloc per a la seva trobada amb Kim Jong-un

zentauroepp43242020 files  this file picture released from north korea s officia180509144405

zentauroepp43242020 files this file picture released from north korea s officia180509144405 / KCNA VIA KNS

2
Es llegeix en minuts

Corea del Nord ha alliberat els tres ciutadans nord-americans que tenia presos en un altre indici dels nous vents de pau a la península. El secretari d’estat nord-americà, Mike Pompeo, tornarà de la seva visita a Pyongyang amb la missió complerta que ja havia suggerit Donald Trump.

Els alliberats són Kim Dong-chul, missionari, Kim Sang-duk (també conegut com a ‘Tony Kim’) i Kim Hak-song, detinguts quan exercien de professors a la Universitat de Ciència i Tecnologia de Pyongyang. Tots havien estat acusats d’activitats contra l’Estat.

Pompeo ha arribat aquest matí a la capital nord-coreana amb dos assumptes a la cartera: la cimera entre Trump i Kim Jong-un i l’alliberament dels tres nord-americans. Trump ja va avançar a Twitter la imminent mesura i va contrastar la seva eficàcia amb la inutilitat de les gestions del seu predecessor, Barack Obama. Pompeo havia aclarit hores abans que hauria estat complicat mantenir la reunió presidencial amb els nord-americans detinguts i que esperava un “gest de bona voluntat”. És habitual que Pyongyang utilitzi els seus detinguts com a actius diplomàtics.

Data i lloc acordats

El secretari d’estat va discutir els detalls de la cimera amb Kim Yong Chol, vicepresident del Comitè Central del Partit dels Treballadors. La data i el lloc ja han estat acordats i s’espera que siguin revelats de manera imminent. Pompeo va viatjar a Pyongyang per Setmana Santa per, segons ha revelat, verificar la serietat dels compromisos de pau de Corea del Nord. En aquest viatge ha aprofundit en els detalls de la cimera presidencial que tindrà lloc a finals d’aquest mes o principis del vinent.

Notícies relacionades

Trump ha celebrat l’alliberament a Twitter.

"Em fa molt feliç comunicar-los que el secretari d’estat, Mike Pompeo, està volant des de Corea del Nord amb els tres meravellosos cavallers que tots esperaven amb ànsia. Semblen estar en bon estat de salut. També hi ha hagut una bona trobada amb Kim Jong-Un. La data i el lloc ja s’han establert", ha afirmat el mandatari.