ESCÀNDOL ALS EUA

El fiscal del #MeToo dimiteix acusat d'agredir diverses dones

Quatre dones han denunciat que Eric Schneiderman les va agredir físicament mentre mantenien relacions

FILE PHOTO: New York Attorney General Eric Schneiderman speaks during a news conference to discuss the civil rights lawsuit filed against The Weinstein Companies and Harvey Weinstein in New York, U.S., February 12, 2018. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

FILE PHOTO: New York Attorney General Eric Schneiderman speaks during a news conference to discuss the civil rights lawsuit filed against The Weinstein Companies and Harvey Weinstein in New York, U.S., February 12, 2018. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo / Brendan McDermid (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

El fiscal general de l’estat de Nova York, Eric Schneiderman, ha presentat aquest dilluns la seva dimissió poc després que es coneguessin greus acusacions contra ell sobre presumptes agressions físiques a diverses dones amb les quals va mantenir relacions.

Schneiderman, de 63 anys, del Partit Demòcrata, molt crític amb Donald Trump, era un dels fiscals generals estatals més poderosos i havia ocupat un lloc preferent en el moviment #MeToo contra els abusos sexuals sorgit l’any passat. De fet, va presentar una demanda federal contra Harvey Weinstein després d’investigar-lo per conducta sexual inapropiada.

Les acusacions contra Schneiderman han aparegut publicades en un article de la revista 'The New Yorker', un dels mitjans que va destapar l’any passat l’escàndol d’abusos sexuals que va afectar el productor de Hollywood Harvey Weinstein. Segons la revista, quatre dones van denunciar que Schneiderman, amb qui asseguren van tenir una relació sentimental, les va agredir físicament en diverses ocasions durant els últims anys, encara que només ara es coneixen públicament aquests presumptes fets.

Bufetejades al llit

La publicació esmenta que dues de les involucrades, identificades com a Michelle Manning Barish i Tanya Selvaratnam, han fet públiques les seves presumptes experiències ja que asseguren que en fer-ho "protegeixen altres dones". Segons els testimonis de Manning Barish i Selvaratnam, en les seves trobades amb Schneiderman aquest les va agredir sense el seu consentiment, freqüentment quan estaven al llit i després d’haver ingerit licor, i encara que no ho van denunciar a la policia sí que van necessitar assistència mèdica després de ser bufetejades en una orella i a la cara.

Selvaratnam, que va mantenir una relació amb el fiscal general entre l’estiu del 2016 i la tardor del 2017, assegura que Schneiderman li va advertir que podia fer-la seguir i interceptar el seu telèfon. Per la seva part Manning Barish afirma que va estar vinculada amb Schneiderman des de l’estiu del 2013 fins a principis del 2015. Totes dues han explicat a 'The New Yorker' que el fiscal general de Nova York presumptament les va amenaçar de matar-les si trencaven (la relació) amb ell.

'The New Yorker' afirma igualment que una tercera dona, que també diu haver mantingut una relació romàntica amb Schneiderman, va assegurar a Manning Barish i a Selvaratnam que ella va ser objecte repetidament de violència física no consentida però que no ho denuncia públicament perquè té por de Schneiderman.

Una quarta dona, que prefereix mantenir-se en l’anonimat i a qui la revista es refereix com una advocada que ha ocupat importants posicions en el camp legal, afirma que després de rebutjar el fiscal general aquest la va bufetejar amb tanta força que li va deixar una marca que encara tenia a la cara l’endemà.

Manning Barish i Selvaratnam han relatat a la revista que quan Schneiderman va assumir, des de la seva càrrega com a fiscal general, un paper destacat en el moviment #MeToo contra els abusos sexuals la seva angoixa i enuig va augmentar. "La seva hipocresia és èpica (...) Ha enganyat tanta gent...", afirma Manning Barish.

En una primera declaració davant d’aquestes denúncies, el fiscal general va afirmar: "En la intimitat d’una relació m’he involucrat en un joc de papers i altres activitats sexuals consensuades". Tanmateix va negar haver agredit ningú ni haver participat en "sexe no consentit".

Pressió del governador Cuomo

Notícies relacionades

Malgrat aquest primer desmentiment, el governador de Nova York, Andrew Cuomo, li va recomanar que renunciés al càrrec que ocupava des del 2010. "No crec que sigui possible que Eric Schneiderman continuï servint com a fiscal general, i pel bé de la fiscalia hi hauria de renunciar", va afirmar Cuomo dilluns en un comunicat. "Ningú no està per sobre de la llei, ni tan sols el més important funcionari legal de Nova York", afegeix Cuomo, que ha anunciat que demanarà el nomenament d’un fiscal de districte "apropiat" perquè comenci una "investigació immediata".

La pressió de Cuomo va fer efecte immediatament i una hora després del comunicat públic del governador, Schneiderman va anunciar que renunciava al càrrec. Qüestionant "amb fermesa" les acusacions en contra seu, el fiscal general ha considerat: "Encara que aquestes denúncies no estan relacionades amb la meva conducta professional o el funcionament de la meva oficina, de fet m’impediran de dirigir el treball de l’oficina en aquest moment crític".