RESPOSTA DE L'OPOSICIÓ AL NOU MANDAT PRESIDENCIAL

Un miler de detinguts a tot Rússia en les manifestacions contra la investidura de Putin

L'oposició havia convocat una nova jornada de protesta, en què ha sigut detingut el líder opositor Navalni, sota el lema 'Per a nosaltres no és el tsar'

La manifestació a Moscou s'ha dut a terme enmig d'una gran tensió a causa de la presència d'activistes progovernamentals que s'encaraven amb els congregats

fcasals43187667 pro kremlin activists gather around a monument of poet alexa180505131359

fcasals43187667 pro kremlin activists gather around a monument of poet alexa180505131359 / KIRILL KUDRYAVTSEV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

"A baix el tsar!"; "Putin és un lladre!"; "Rússia sense Putin!"; "No t'hem elegit!". Aquestes eren algunes de les consignes que els milers de seguidors de l'opositor Aleksei Navalni, congregats a la cèntrica plaça Puixkin de Moscou, han corejat aquest dissabte entre empentes, atropellaments i detencions dutes a terme per les forces de seguretat. L'acció de protesta s'ha desenvolupat enmig d'escenes de gran tensió a causa de la presència de cosacs i altres activistes progovernamentals, que s'encaraven al públic assistent. Dos dies abans de la investidura de Vladímir Putin com a president de Rússia, l'oposició ha volgut expressar al carrer la seva repulsa al renovat mandat de l'actual cap de l'Estat.

Més d'un miler de manifestants han sigut detinguts en les manifestacions que s'han celebrat en desenes de ciutats de tot Rússia, segons l'oenagé de drets humans OVDEl Denis i l'Anastasia, una parella de 19 anys que acaba de començar els seus estudis universitaris d'Informàtica, es queixen dels elevats nivells de corrupció: "Gairebé cada dia hem de fer front als corruptes". A escassos metres, el Vladímir coincideix en l'anàlisi, culpant-ne tota la classe política que governa el seu país. "És una responsabilitat col·lectiva, incloent-hi Putin", indica. 

"No tenim Constitució"

Notícies relacionades

"No tenim Constitució", afirma l'Artiom, que assegura no sentir-se un ciutadà lliure al seu propi país. Quan se li pregunta sobre la presència de candidats alternatius en els comicis passats, incloent-hi alguns destacats liberals, com la presentadora Ksenia Sobtxak, reacciona amb menyspreu. "Sobtxak no és una veritable opositora". Poc després de les dues, Navalni ha aparegut breument a la plaça i ha pogut dirigir unes quantes paraules als seguidors abans de ser arrestat. 

La presència d'homes amb uniforme militar de camuflatge i amb barrets d'astracan, els tradicionals de llana del sud de Rússia i el Caucas, feia entreveure que no seria una manifestació com les altres organitzades per Navalni. L'Anton, un estudiant universitari, ha protagonitzat un tens cara a cara amb un grup que li recriminava no haver fet el servei militar. "Vull un país on no hi hagi censura i on tothom pugui viure", els ha respost. S'han produït conats de violència, mentre l'Svetlana repartia pamflets de l'anomenat Moviment d'Alliberament Nacional, a la primera pàgina del qual es destacava la recent victòria electoral de Putin.         

Temes:

Rússia