CRISI A LA SANITAT BRITÀNICA

Un error va fer que milers de britàniques no se sotmetessin a mamografies

El ministre de Sanitat britànic adverteix que fins a 270 dones han pogut morir de càncer a causa d'una error informàtic

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Un greu error informàtic al sistema de detecció del càncer a la Sanitat Pública britànica (NHS) ha pogut costar la vida a 270 dones a Anglaterra. Unes 450.000 dones amb edats compreses entre els 68 i els 71 anys no van rebre des de l'any 2009 fins a començaments d'aquest any l'avís per fer-se l'última mamografia rutinària que els corresponia, segons va informar dimecres a la Cambra dels Comuns el ministre de Sanitat, Jeremy Hunt. El ministre ha demanat «sinceres disculpes» i ha ordenat una investigació independent sobre l'escàndol, del qual les autoritats sanitàries van assabentar-se al gener.

Incompetència administrativa 

 De les 450.000 afectades, 309.000 segueixen amb vida. «Per a elles i per a d'altres és molt preocupant saber que no van rebre l'avís per al control al moment correcte i totalment devastador saber que podrien haver perdut o estan a punt de perdre algun ésser estimat per incompetència administrativa»,va assenyalar el ministre. Hunt va afirmar que entre 135 i 270 dones «poden haver vist escurçades les seves vides com a conseqüència» de no haver rebut l'avís automàtic per carta per fer-se la prova. El titular de Sanitat va indicar que el nombre d'afectades pot ser més baix, però els models estadístics suggereixen que «possiblement algunes persones d'aquest grup podrien estar vives avui si això no hagués passat».  

Notícies relacionades

Totes les dones afectades seran contactades per carta abans de finals d'aquest mes i les menors de 75 anys podran sotmetre's a una mamografia en els propers sis mesos, va prometre el ministre. El Departament de Sanitat també contactarà, per demanar-los perdó, amb les famílies de dones que hagin mort de càncer de mama i poden no haver rebut la cita mèdica. L'error pot costar milions de lliures en compensacions.

Molt inquietant

A Anglaterra les dones entre 50 i 70 anys són convocades automàticament a realitzar-se una mamografia cada tres anys com a mesura preventiva. En un comunicat, la responsable del centre britànic d'investigació del càncer, Cancer Research UK, Emma Grenwood, va considerar «molt inquietant saber que tantes dones» no han van ser contactades «durant un període de temps tan llarg». La investigació sobre aquests fets estarà a càrrec de dos especialistes, Lynda Thomas, directora executiva de l'organització Macmillan i el professor Martin Gore, oncòleg de l'hospital Royal Marsden. La seva missió serà revisar tot el programa de mamografies. L'informe haurà d'estar llest d'aquí a sis mesos.