desnuclearització

Corea del Nord permetrà que experts estrangers supervisin el tancament nuclear

Kim Jong-un nega que les instal·lacions de la base de Pinggye-ri, des d'on s'han dut a terme els principals assajos atòmics, siguin ja inutilitzables a causa del seu sobreús

zentauroepp43107562 north korean leader kim jong un  inside a vehicle  bids fare180429145542

zentauroepp43107562 north korean leader kim jong un inside a vehicle bids fare180429145542 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Llum i taquígrafs contra l'escepticisme global. Kim Jong-un convidarà periodistes i experts nord-americans i sud-coreans perquè fiscalitzin el tancament de la seva icònica base nuclear. Pyongyang ja havia anunciat el desmantellament de Punggye-ri la setmana passada perquè “ja havia complert la seva missió” després d'assolir el desenvolupament nuclear nacional. L'anunci d'aquest diumenge pretén llimar els dubtes que desperta un país tradicionalment opac i certificar que no es poden fer enrere en el camí cap a la pau segellat divendres en la històrica cimera presidencial coreana.

“Els Estats Units, malgrat la seva inherent hostilitat contra Corea del Nord, sabran quan les nostres converses comencin que no soc el tipus de persona que utilitzarà armes nuclears contra Corea del Sud o els Estats Units a través del Pacífic”, hauria dit Kim Jong-un segons funcionaris de Seül. La mesura s'emmarca en el compromís de desnuclearització de la península que, aclareix Corea del Nord, dependrà del resultat de la reunió que mantindran Kim Jong-un i Donald Trump el mes que ve. Arribarà en un termini de “tres o quatre setmanes”, va aclarir Trump dissabte a Michigan.

“No hi ha cap motiu perquè posseïm armes nuclears mentre la nostra economia passa dificultats si construïm un clima de confiança amb els Estats Units a través de reunions freqüents des d'ara, i hi ha promeses del finalitzar la guerra i de renunciar a les agressions”, va continuar.

Pungggye-ri està enganxada a la cursa nuclear nord-coreana des dels seus inicis. Allà s'hi han practicat els sis assajos entre el 2006 i el 2017. Compta amb diversos túnels excavats a les entranyes del mont Mantap, a la província d'Hamgyong del Nord. Els experts ja van matisar la generositat del sacrifici nord-coreà, perquè el seu sobreús la podria haver arruïnat. L'última prova, el setembre passat, va causar un sisme de 6,3 graus i les seves 250 quilotones van multiplicar per 17 la potència de la bomba d'Hiroshima. Les agències internacionals van detectar esllavissades al túnel principal i mitjans especialitzats van parlar d'uns 200 morts. Imatges de satèl·lit mostren que la muntanya es va desplaçar i va perdre altura després de l'última explosió.

Bases soviètiques

El mont Mantap pateix la mateixa “síndrome de la muntanya esgotada” que les velles bases nuclears soviètiques. Un informe de geòlegs xinesos la descrivien com un conjunt de “fragments fràgils” i alertava que el seu col·lapse absolut podria alliberar pols radioactiva a través de les seves esquerdes. El perill no només arriba fins a les ciutats nord-coreanes (Chongjin està a 80 quilòmetres), sinó també a les xineses. L'últim assaig es va notar amb força a Yanji, a tot just 10 quilòmetres de la frontera, i va forçar la gent a sortir cames ajudeu-me dels edificis tremolosos.

Notícies relacionades

Kim Jong-un va rebatre avui aquestes teories infamants. “Alguns diuen que estem clausurant instal·lacions que ja no funcionen, però podran veure que tenim dos túnels més grans que els anteriors i que estan en perfectes condicions”, ha afirmat. El web 38 North, especialitzat en l'escrutini d'imatges per satèl·lit, corrobora la versió nord-coreana i assegura que el gruix de la muntanya continua “totalment funcional”.

El procés de pacificació també ha servit perquè el sud i el nord sincronitzin els rellotges. Corea del Nord anava fins ara mitja hora avançada des que Kim Jong-un va liquidar el 2015 el fus horari unificat a la península explicant que era un llegat de l'ocupació japonesa de la primera meitat del segle passat. “Em vaig posar trist quan vaig veure que dos rellotges penjaven de la paret de la Casa de la Pau, cadascun amb una hora diferent”, ha revelat Kim Jong-un al·ludint a la reunió de divendres a la localitat fronterera de Panmunjom.