FIGURA HISTÒRICA

La plaça del Parlament de Londres inaugura la primera i única estàtua d'una dona

Millicent Fawcett, líder del moviment sufragista, es converteix en la dotzena efígie de la popular plaça

zentauroepp43064392 topshot   people pose for photographs with a statue of suffr180425143528

zentauroepp43064392 topshot people pose for photographs with a statue of suffr180425143528 / ADRIAN DENNIS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La plaça del Parlament de Londres compta des d'aquest dimarts amb una nova estàtua, la primera i única efígie allà que representa una dona: Millicent Fawcett. La ciutat homenatja així la líder feminista del moviment sufragista, en l'any en què se celebra el centenari de la llei que va permetre el vot femení al Regne Unit el 1918.

Centenars de persones han anat a la inauguració de l'estàtua, que mostra Fawcett sostenint un cartell en què es llegeix "el coratge crida al coratge a tot arreu", una cita que va pronunciar en un dels seus discursos. En l'acte va estar present la primera ministra de Regne Unit, Theresa May, que ha assegurat que ella no ocuparia el seu càrrec avui sense el treball de dones com Fawcett. 

També ha assistit l'alcalde de Londres, Sadiq Khan: "Quan penses en les grans personalitats de la plaça del Parlament i t'adones que cap és una dona, sorgeix la pregunta: ¿és que no ha hi hagut dones increïbles en el passat?", ha declarat. 

200 anys sense dones

A més de lluitar pel sufragi universal, Fawcett va dedicar gran part de la seva vida a millorar les oportunitats educatives de les dones i va arribar a formar part de l'equip que va crear la segona facultat exclusivament femenina de la Universitat de Cambridge

Notícies relacionades

Amb la de Fawcett són dotze les estàtues que s'erigeixen en aquest indret. La primera va ser la del primer ministre George Canning, inaugurada fa gairebé 200 anys, els que han hagut de passar per reconèixer amb aquest honor una dona. 

Winston ChurchillNelson MandelaMahatma Ghandi i Abraham Lincoln són alguns dels noms amb què a partir d'ara, Millicent Fawcett compartirà espai, gràcies en bona part a la reivindicació de l'activista i escriptora Caroline Criado Perez, que fa dos anys va iniciar la campanya per portar la sufragista a la famosa plaça: "Espero que l'estàtua inspiri dones i nenes de tot el Regne Unit".