Macron rebat la visió del món de Trump davant el Congrés dels EUA

El president francès fa una crida a reinventar el multilateralisme per preservar l'ordre internacional i els valors occidentals

zentauroepp43075860 french president emmanuel macron arrives to address a joint 180425183146

zentauroepp43075860 french president emmanuel macron arrives to address a joint 180425183146 / BRIAN SNYDER

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

«França ha tornat». El mantra predilecte d’Emmanuel Macron per promoure el pretès retorn de França com a actor indispensable en l’escena internacional es va posar de manifest aquest dimecres davant les dues cambres del Congrés dels Estats Units, on el president francès es va atrevir a presentar una visió del món diametralment oposada a la defensada pel seu homòleg Donald Trump.

En un discurs llarg i puntuat per les nombroses ovacions de l’hemicicle, Macron va clamar contra les guerres comercials i el desdeny cap al canvi climàtic, va advertir sobre els perills del nacionalisme i l’aïllacionisme, i va defensar els drets humans i les institucions internacionals. Les seves paraules van ser una impugnació del que Trump representa, el mateix Trump amb qui manté un idil·li que ha convertit França en el principal aliat europeu de la Casa Blanca.

Vestit amb americana fosca i corbata blau marí, Macron va agrair la rebuda entusiasta que les dues cambres li van brindar a l’entrar en el que ell mateix va definir com el «santuari de la democràcia». Fa exactament 58 anys, Charles de Gaulle va ocupar aquella mateixa estrada, una deferència concedida després a Pompidou (1970), Mitterrand (1984), Chirac (1996) i Sarkozy (2007).

Macron va començar apel·lant als valors compartits entre tots dos països. Però aviat va quedar clar que el seu discurs seria més que un tràmit protocol·lari.

El president francès va afirmar que «els nostres valors occidentals estan en perill», una situació que va atribuir al ressorgir de l’autoritarisme, l’auge de les noves potències, la desigualtat creada per la globalització i les envestides contra el planeta. «Vivim en una època de còlera i por per les amenaces globals a les quals ens enfrontem», va dir durant l’al·locució que va servir per tancar la seva visita oficial de tres dies a Washington. «Això requereix més que mai que els Estats Units s’impliquin perquè el seu paper va ser decisiu per crear i salvaguardar el món lliure d’avui. Els Estats Units van inventar el multilateralisme i avui han d’ajudar a preservar-lo i reinventar-lo».

Relació provilegiada

Macron amb prou feines va esmentar Trump, amb qui ha travat una relació d’amistat privilegiada, però no va deixar d’al·ludir a les posicions del líder nord-americà. En aquest sentit va dir que l’aïllacionisme i el nacionalisme poden semblar «un remei temptador contra les nostres pors», però l’única via per preservar l’ordre internacional passa per la cooperació i el multilateralisme. «No comparteixo la fascinació per les noves potències fortes, l’abandonament de la llibertat i la il·lusió del nacionalisme», va afirmar.

El jove president francès, que ha mirat també de convèncer Trump perquè prolongui les exempcions aranzelàries a la Unió Europea, va insistir a dir que les disputes comercials han de resoldre’s en el marc de l’Organització Mundial del Comerç. «Nosaltres escrivim aquestes regles i hauríem de seguir-les». En termes similars es va expressar respecte a la decisió d’abandonar l’Acord del Clima de París. «Al contaminar els oceans, ignorar les emissions de CO2 i destruir la biodiversitat estem matant el nostre planeta. I siguem clars: no tenim un planeta b»,va afirmar

Notícies relacionades

Macron va ser fidel als principis que el van portar a la presidència francesa, antitètics en molts aspectes als del seu col·lega novaiorquès, però es necessitava ser valent per desplegar-los amb tanta claredat davant un Congrés dels EUA dominat pel Partit Republicà. El liberal francès també li va donar veu a una Europa que no ha sabut fins ara com lidiar amb Trump ni tampoc aprofitar el seu replegament dels assumptes mundials per recuperar protagonisme en l’escena internacional. Ell mateix es va arrogar el paper de pont i intermediari per resoldre les disputes transatlàntiques, des dels aranzels, a la guerra siriana passant pel futur de l’acord nuclear amb l’Iran.  

«Aquest acord no respon a totes les nostres preocupacions. Però no hauríem d’abandonar-lo abans de tenir alguna cosa substancial que el substitueixi». Macron s’ha compromès a renegociar els seus termes, com exigeix Trump per preservar-lo més enllà del 12 de maig. Vol que el nou pacte restringeixi el programa de míssils balístics iranià o les seves activitats al Pròxim Orient, però Macron també va insistir a dir que França serà fidel a l’acord mentre no existeixi una alternativa. I a manera d’advertència va dir que Occident no hauria de «repetir l’error» d’iniciar una nova guerra al Pròxim Orient, aquesta vegada amb l’Iran com a diana.