CONTROL DE FRONTERES

Els estrangers que vulguin entrar a la UE hauran de demanar un permís previ

Els Vint-i-vuit donen llum verda al pacte polític que permetrà controlar qui entra a l'espai Schengen

El nou sistema d'autorització prèvia no estarà plenament operatiu fins a l'any 2021

 

  / SERGIO LAINZ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els nacionals de tercers països exempts de visat hauran de complir en el futur un nou requisit si volen posar un peu a qualsevol país de l'espai Schengen: sol·licitar una autorització prèvia d'entrada i pagar una taxa de 7 euros. Els Vint-i-vuit han donat via lliure aquest dimecres a l'acord polític tancat amb l'Eurocambra, que permetrà a les autoritats europees saber per endavant qui vol entrar a l'espai de lliure circulació i detectar possibles sospitosos.

El sistema, que estarà plenament operatiu a partir del 2021 i que imita l'ESTA nord-americà, suposa un pas més en el blindatge de les fronteres exteriors de la UE. “Saber quines persones es dirigeixen a la UE abans fins i tot que arribin a la frontera ens permetrà estar en millors condicions de detenir aquelles que puguin plantejar una amenaça per als nostres ciutadans”, ha valorat el ministre d'Interior búlgar, Valentin Radev, el país del qual ocupa la presidència semestral del club.

Els estrangers que vulguin entrar a l'espai Schengen hauran d'omplir una sol·licitud a internet en què hauran d'incloure dades personals com el nom i cognoms o el número de passaport, així com informar de si han estat en zones de conflicte o han sigut condemnats. El mecanisme (denominat ETIAS en anglès) permetrà als governs fer controls anticipats i fins i tot denegar la sol·licitud.

Bases de dades

Notícies relacionades

Les autoritats hauran de contrastar les dades amb totes les bases europees i altres bases com la de l'Interpol i determinar així si hi ha o no motius per rebutjar una petició. Si no salten les alarmes, l'autorització s'expedirà automàticament. Si es detecta algun problema, hauran de tractar la petició de forma manual. El termini de resposta serà en general de 96 hores.

Abans que la persona s'embarqui, les aerolínies i navilieres tindran l'obligació de verificar que els nacionals de tercers països subjectes a una autorització de viatge vàlida la tenen. Les empreses de transport per carretera es beneficiaran d'un període extra de tres anys. L'autorització de viatge serà vàlida durant tres anys i la decisió final de l'entrada estarà en mans de la guàrdia de fronteres.

Temes:

Unió Europea