VISITA D'ESTAT

Macron recolza ara les intencions de Trump per renegociar l'acord amb l'Iran

El líder nord-americà adverteix a Teheran que pagarà un preu exemplar si amenaça els EUA

Trump va aprofitar al seu torn per advertir a Teheran que si reactiva el programa atòmic ’hi haurà un problema més gran que mai’. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Van intercanviar petons a les galtes. Van somriure radiants. Van fotografiar-se amb les mans entrellaçades com dos ballarins a punt de coreografiar el seu número sobre el gel. I, en ple embadaliment d’amor platònic, el nord-americà es va atrevir fins i tot a treure-li «la caspa» al francès de les espatlles perquè comparegués «perfecte» davant les càmeres. Així va ser el vals que van escenificar Donald Trump i Emmanuel Macron durant la visita a la Casa Blanca del president francès, una intensa jornada de reunions que va servir aparentment per acostar postures respecte a l’Iran i Síria. Dos dies després d’haver dit que no hi ha cap alternativa a l’acord nuclear amb l’Iran, el cap de l’Eliseu es va alinear amb les posicions de Trump al dir que treballarà per negociar un nou acord.

La missió es presenta gairebé impossible. Trump ha fixat el pròxim 12 de maig com a data límit per decidir la sort de l’acord subscrit el 2015, un pacte que va servir perquè Teheran frenés fins al 2025 el seu programa nuclear a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals. No tan sols això. També va valer per aparcar temporalment la possibilitat d’un atac militar dels Estats Units i Israel contra les instal·lacions iranianes i segellar una espècie de treva entre els dos blocs. Però aquesta treva torna a estar ara en entredit perquè l’Administració Trump no accepta el que va quedar negociat per Barack Obama, sense importar-li que el pacte fos també subscrit per Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya. 

BEL·LICISME

Així ho va tornar a deixar clar durant la jornada. Trump va insistir que és un acord «desastrós» i «forassenyat» que «no s’hauria d’haver firmat mai» perquè les restriccions tenen data de caducitat, no afecten els assajos amb míssils balístics i de cap manera possen límit a les activitats de Teheran al Pròxim Orient. «Veurem què passa el dia 12, però si l’Iran ens amenaça d’alguna manera pagarà un preu que pocs països han pagat», va assegurar el líder nord-americà amb un to bel·licista i desafiador. La seva Administració està plena de falcons partidaris de passar comptes amb els aiatol·làs i la retòrica des dels dos bàndols torna a ser explosiva. «Si algú traeix l’acord, hauria de saber que s’enfrontarà a severes conseqüències», va dir ahir el president iranià, Hassan Rouhani. «L’Iran està preparat per a qualsevol possible escenari».

És aquí on entra en joc el president francès, el primer líder estranger a qui Trump concedeix els honors d’una visita d’Estat des que va arribar a la Casa Blanca. Les seves relacions són excel·lents, com demostra la participació de França juntament amb el Regne Unit en la missió de càstig contra el règim sirià per la presumpta utilització d’armes químiques a Duma. En aquest context, Macron va aterrar dilluns a Washington amb la seva dona Brigitte amb la intenció de convèncer el seu soci perquè preservi l’acord amb l’Iran i mantingui les tropes nord-americanes a Síria.

Tot fa indicar que Macron va topar contra un mur. Això explicaria el seu aparent canvi de posició per recolzar la renegociació del pacte amb l’Estat persa. «A partir d’ara volem treballar per un nou acord amb l’Iran», va assegurar el francès durant la roda de premsa conjunta. «M’agradaria que ens comprometéssim a fer-ho durant les pròximes setmanes i mesos». 

AMPLIA ELS TERMES

Notícies relacionades

El que va proposar va ser ampliar els termes de l’acord perquè inclogui també «l’activitat balística» de l’Iran i les seves accions en països com el Iemen, l’Iraq, Síria o el Líban. Aquesta vegada res suggereix que sigui diferent perquè el que pretenen París i Washington és dictar la política exterior iraniana i aconseguir que renunciï a unes armes que tenen alguns dels seus rivals i enemics.

Trump tampoc es va pronunciar de manera concloent sobre el futur dels seus 2.000 soldats a Síria, però va suggerir que no hi ha data per al seu retorn a casa. «Vull que tornin les tropes a casa, però no volem donar a l’Iran una sortida directa al Mediterrani, així que ja ho veurem», va afirmar.