INVESTIGACIÓ EN MARXA

Deu morts i 15 ferits en un atropellament múltiple a Toronto

La policia deté el conductor de la furgoneta, identificat com a Alex Minassian, de 25 anys

Les autoritats no parlen de terrorisme i "de moment" desvinculen els fets de la seguretat nacional

Alek Minassian és un jove de 25 anys identificat com el suposat autor de l’atropellament massiu. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Deu persones han mort i 15 han resultat ferides aquest dilluns a Toronto després que un individu pugés amb una furgoneta blanca de lloguer en una vorera al carrer de Yonge, una artèria central al nord de la ciutat més gran del Canadà, i atropellés els vianants. El cap de la policia municipal, Mark Saunders, ha confirmat en una compareixença davant els mitjans la xifra de víctimes en l'atropellament múltiple, del qual per ara es desconeixen els motius. El sospitós, que ha fugit, ha sigut arrestat i està en custòdia policial. Ha sigut identificat per Saunders com a Alek Minassian, un home de 25 anys.

Les autoritats parlen, de moment, d'una "terrible tragèdia" però no assenyalen oficialment el terrorisme com a causa, tot i que tampoc en coneixen els motius. En una compareixença a la tarda davant els mitjans, el ministre de Seguretat Pública del Canadà, Ralph Goodale, ha assegurat que "tenint en compte la informació de què disposem en aquest moment no hi ha connexió a la seguretat nacional. Aquests horribles esdeveniments no semblen estar connectats de cap manera amb la seguretat nacional", ha insistit.

Saunders, el responsable policial, tampoc ha parlat de terrorisme, però ha recordat que "encara és molt d'hora" i ha defensat que "totes les línies d'investigació estan obertes. Així mateix ha assegurat que la policia de Toronto no ha trobat informació sobre Minassian als seus arxius. 

"Atropellant la gent un per un"

Els fets han començat poc abans de les 13.30 hores (les 19.30 a Espanya). Aleshores, segons diversos testimonis, el sospitós ha enfilat la furgoneta a la vorera i ha començat a atropellar vianants. “M'he pensat (al principi) que era un accident. Després no. Anava atropellant la gent d'un en un”, ha declarat a la televisió local CTV News Ali Shaker, un d'aquests testimonis, que conduïa pel carrer de Yonge i ha vist la furgoneta blanca circulant per sobre de la vorera a uns 60 o 70 quilòmetres per hora. “Qui es trobava pel camí volava pels aires... Ha matat molta gent”, ha dit Shaker.

El moment de l'arrest del sospitós ha sigut capturat en vídeo. Segons alguns testimonis cridava “mata'm” al policia que l'ha confrontat, a qui semblava que amenaçava amb una arma. Encara que la gravació deixa d'enfocar-los durant uns segons, després es veu l'agent emmanillant el sospitós.

Notícies relacionades

A Ottawa el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha mostrat la seva solidaritat amb “tots els afectats” quan entrava al Parlament. Poc després ha penjat un missatge a Twitter en què ha parlat de “terrible incident”.

L'atropellament coincideix amb la celebració a Toronto de la cimera de ministres d'Afers Estrangers del G-7 (Alemanya, el Canadà, els EUA, França, el Regne Unit, Itàlia i el Japó) que està tractant, entre altres temes, sobre el combat al terrorisme i contra l'extremisme gihadista.