CITA A WASHINGTON

Macron i Trump mostren la seva complicitat a la Casa Blanca

El president francès comença una visita a Washington en què es reunirà amb el seu bon "amic" i homòleg nord-americà Donald Trump

El president francès intenta mediar en les relacions entre els EUA i la Unió Europea. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Nou mesos després de compartir un sopar “entre amics” a la Torre Eiffel, el 14 de juliol, Emmanuel Macron i Donald Trump s'han citat a Washington. I tan bon punt ha arribat, els dos mandataris ja han mostrat la seva complicitat. Acollit amb entusiasme per Trump a l'arribar, Macron ha visitat amb ell el despatx Oval.

En una atmosfera relaxada, el president del poder líder mundial li ha mostrat el famós Resolute Desk, l'escriptori utilitzat pels mandataris nord-americans.

Acompanyats per les seves esposes, Brigitte Macron i Melania Trump, els dos líders, amb 30 anys de diferència, han anat als jardins de la Casa Blanca. Allà, cadascun amb una pala daurada a la mà, han llançat un grapat de terra sobre les arrels d'un roure jove que provenia d'un bosc del nord de França on van morir més de 2.000marinesnord-americans durant la Gran Guerra.

Després, els dos matrimonis han volat en helicòpter a Mount Vernon, llar del primer president dels Estats Units, George Washington, per a un sopar privat.

"Nosaltres, els Estats Units i França, tenim una responsabilitat especial (...), som els garants del multilateralisme contemporani. Tenim moltes decisions a prendre", ha dit el president francès a l'arribar, en un breu discurs en anglès.

En aquest desplaçament de tres dies, Macron abordarà temes tan espinosos com l'Iran, Síria o el conflicte comercial entre l'Administració nord-americana i la Unió Europea. Si bé els dos mandataris es vanaglorien de la seva “amistat”, aquesta trobada podria ser una prova de foc per a la seva bona entesa. Especialment pel que fa a la supervivència de l'acord nuclear amb l'Iran firmat el 2015.

El mes d'octubre passat, Donald Trump, que no ha amagat mai la seva hostilitat per aquest “acord horrible”, es va negar a ratificar i prorrogar la retirada de les sancions contra Teheran. En aquest context, el mandatari nord-americà instava els seus aliats europeus a endurir les mesures destinades a limitar el programa balístic iranià i la seva influència a la regió, sota l'amenaça de retirar els Estats Units de l'acord el pròxim 12 de maig.

Calmar inquietuds

Notícies relacionades

Macron intentarà convèncer el seu homòleg per mantenir-se en el marc d'aquest pacte proposant un acord suplementari que calmi les seves inquietuds. “¿Aquest acord és perfecte? No (…) Però en el pla nuclear, ¿quina és la millor alternativa? No la veig. No tinc cap pla B nuclear respecto a l'Iran”, assenyalava Macron en una entrevista concedida a Fox New, cadena predilecta de Trump, en l'antesala de la seva visita oficial. Sense pla B, sembla que el mandatari francès intentarà valer-se de les seves bones relacions per evitar la fi d'aquest acord històric, avui més fràgil que mai després de l'anunci de l'Iran, dissabte passat, de reprendre “vigorosament” l'enriquiment d'urani si Trump compleix la seva amenaça. 

L'estratègia a seguir a Síria serà, sens dubte, un altre dels punts a tractar entre els dos líders. Després de l'atac conjunt portat a terme pels Estats Units, França i el Regne Unit contra "les capacitats d'armament químic" d'Al-Assad, el 14 d'abril, Macron presumia d'haver convençut Trump perquè “es quedessin més temps” a Síria. Un propòsit desmentit per l'Administració nord-americana, que reiterava la intenció del seu president de retirar les seves tropes al més ràpid possible del territori sirià.