DISTENSIÓ A L'ORIENT LLUNYÀ

Kim anuncia que suspèn les proves nuclears i de míssils

Corea del Nord no exigeix a canvi que EUA retiri les seves tropes de la península

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / SEÜL

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va anunciar ahir que el país suspendrà les proves nuclears i de míssils, així com que tancarà el centre d’assajos nuclears que posseeix al nord-est del seu territori, informa l’agència nord-coreana KCNA.

«A partir del 21 d’abril, Corea del Nord aturarà les proves nuclears i llançaments de míssils balístics intercontinentals», va anunciar el líder durant el ple del Comitè Central del Partit dels Treballadors celebrat a Pyongyang ahir, de cara a les pròximes cimeres amb Seül i Washington. 

El compromís  del règim nord-coreà de desfer-se de les seves armes nuclears es fa sense demanar a canvi la retirada de les tropes nord-americanes de la península de Corea, segons Seül, cosa que aplana el camí per a les pròximes cimeres amb Pyongyang. «Corea del Nord ha expressat que té la intenció de completar la seva desnuclearització (...). I no està fent cap demanda que els EUA no puguin acceptar, com la retirada de les tropes nord-americanes», va afirmar poques hores abans de l’anunci de Kim el president sud-coreà, Moon Jae-in, en una reunió celebrada dijous passat, però el contingut de la qual no va ser revelat fins ahir pels mitjans sud-coreans.

Es tracta de la primera vegada que Seül esmenta que la retirada de les tropes nord-americanes de la península no estaria en la llista de requisits de Pyongyang davant les negociacions sobre l’abandonament del seu programa d’armes nuclears.

El règim de Kim Jong-un sempre ha sostingut que el desenvolupament del seu arsenal atòmic es basa en la necessitat defensar-se de les «polítiques hostils» dels EUA al costat sud de la seva frontera.

En l’actualitat, aproximadament 28.500 soldats nord-americans estan desplegats a Corea del Sud, un país amb què realitzen sofisticades maniobres conjuntes cada primavera i tardor i que són vistes per part del Nord com una amenaça d’invasió i fins i tot un assaig per enderrocar el règim.

La retirada d’aquestes tropes del territori sud-coreà seria l’assumpte més espinós per a unes negociacions amb Pyongyang, va explicar a Efe el professor Mun In-chul, de l’Institut d’Estudis per a la Pau i la Unificació de la Universitat de Seül.

Acostament

«Això posaria Seül en una posició molt incòmoda perquè aquesta exigència condiciona l’aliança amb Washington que ha existit des del final de la guerra de Corea (1950-1953)», va apuntar.

Notícies relacionades

Enmig d’un clima d’acostament amb el règim de Pyongyang després de mesos d’amenaces i elevada tensió, el president sud-coreà es reunirà amb Kim Jong-un divendres que ve, una cimera a la qual seguirà una altra trobada històrica, la de Kim amb Donald Trump.

Moon s’està esforçant a servir de mediador i aposta per la via diplomàtica per resoldre el problema nuclear nord-coreà.