GUERRA A SÍRIA

Els experts en armes químiques aconsegueixen entrar per fi a Duma

Membres de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) hi van entrar la setmana passada, però en van ser expulsats a trets

zentauroepp43008866 topshot   destroyed tanks and armoured personnel carriers ar180421185509

zentauroepp43008866 topshot destroyed tanks and armoured personnel carriers ar180421185509 / LOUAI BESHARA

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Experts de l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) van poder entrar ahir, per fi, a la ciutat de Duma, atacada amb gas clorín –segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS)– fa dues setmanes, quan van morir uns 80 civils.

Fa cinc dies, els experts de l’OPAQ van intentar portar a terme el seu treball, sobretot prendre mostres, però no ho van poder fer per la falta de seguretat a la zona i van haver de ser evacuats al registrar-se tirotejos dins de la ciutat. 

Notícies relacionades

Els experts van arribar a Síria fa set dies, però el règim de Baixar al-Assad i Rússia –l’aliat de Damasc– els van retenir a la capital siriana. Segons els Estats Units, França i el Regne Unit, ho van fer per dificultar-los la investigació. «És altament probable que les proves i elements essencials de l’atac químic ja hagin desaparegut del lloc, completament controlat pels exèrcits rus i sirià», va declarar aquesta setmana el Ministeri d’Afers Exteriors francès. «Els russos podrien haver manipulat les proves amb la intenció de frustrar els esforços de la missió de l’OPAQ», van indicar els EUA.

L’OPAQ, que col·labora amb les Nacions Unides, és la responsable d’investigar la utilització d’agents químics –prohibits segons la llei internacional– a tot el món. L’organització ha catalogat que, durant tota la guerra siriana, hi ha hagut 33 atacs químics: 27 amb responsabilitat provada d’Assad.