GUERRA CIVIL AL PRÒXIM ORIENT

Un estiu a Crimea per als fills d'Assad

"Després del viatge, comprenen millor Rússia", subratlla el dictador sirià

zentauroepp42985450 a syrian refugee who fled to lebanon holds a picture of syri180420152748

zentauroepp42985450 a syrian refugee who fled to lebanon holds a picture of syri180420152748 / OMAR SANADIKI

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Artek va ser un nom mític per als joves comunistes del passat segle. Cada any, milers de nois, fills de governants soviètics i d’alts funcionaris del PCUS o de líders de partits socialistes germans de tot el món, passaven les seves vacances en aquest camp d’esbarjo no lluny de Ialta, en un lloc idíl·lic a la riba del mar Negre.

    

La llista de visitants no deixa cap mena de dubte sobre l’enorme privilegi que suposava ser admès com a hoste: Iuri Gagarin, el primer home que va orbitar al voltant de la Terra; Lev Iaixin, jugador de la selecció soviètica de futbol als anys 50 i 60 i considerat el millor porter de tots els temps; Ahmed Ben Bella, el primer president d’Algèria, i Ho Chi Minh, el líder revolucionari del Vietnam que es va enfrontar a França i els EUA.

    

Després de la independència d’Ucraïna, les instal·lacions van passar greus dificultats financeres i el perfil dels seus visitants es va modificar: ja no es tractava de fills de prohoms soviètics o comunistes, sinó de membres de famílies poc adinerades, la majoria d’ells subvencionats per l’Estat ucra­ïnès.

    

L’annexió de Crimea el 2014 ha revertit altra vegada la situació. El Govern rus ha invertit 10.000 milions de rubles (uns 129 milions d’euros) en les instal·lacions, tornant-los el lustre original a les seves dues piscines, a les seves més de 100 hectàrees de parcs, als seus 15 camps d’esports i a les seves tres pistes de tennis, tot plegat en una superfície que supera l’extensió del principat de Mònaco.

    

I els hostes il·lustres de països aliats del Kremlin no han trigat a tornar. Hafez, Kerim i Zein al-Assad, fills del dictador sirià Baixar al-Assad, són els primers de qui apareix el nom. «Els meus fills van estar a Artek l’any passat; després del viatge coneixen millor Rússia», va explicar el mateix Assad al diputat Dmitri Sablin fa uns dies durant la visita a Síria d’una delegació parlamentària russa.

    

A Crimea, entre frondosos boscos de pins i espectaculars penya-segats que cauen gairebé en vertical sobre el mar, segur que els hereus del president sirià, vestits amb uniformes, van pronunciar en rus, en més d’una ocasió, el credo que tot inquilí a Artek ha d’aprendre de memòria: «Artekovtsi, el nostre estimat Artek, ¡mai t’oblidarem!».

Notícies relacionades

    

Ningú dubta que, a aquestes altures de la guerra a Síria, Assad ha unit el seu destí al de Vladímir Putin i la Federació Russa, malgrat no parlar la llengua de Fiódor Dostoievski. Això sí, pretén que els seus fills –algun dels quals, si es manté la lògica dinàstica del règim, el succeirà en el poder– resolguin les carències del seu progenitor. Fa un any, l’ambaixador sirià a Moscou, Riad Haddad, va revelar que el rus ja s’aprenia com a segon idioma a les escoles sirianes, fet que incloïa la descendència del dictador.