Doña Lupita va a l'escola... als 96 anys

Una àvia mexicana inicia els estudis de secundària amb el somni de convertir-se en mestra

zentauroepp42989725 mexican guadalupe palacios garcia  96  speaks during an inte180420181033

zentauroepp42989725 mexican guadalupe palacios garcia 96 speaks during an inte180420181033 / MOYSES ZUNIGA

1
Es llegeix en minuts
FRANCE PRESSE / MÈXIC

Guadalupe Palacios, una dona mexicana de 96 anys, ha vist aquesta setmana complert el seu somni d'entrar a un col·legi de secundària, només quatre anys després d'haver après a llegir i escriure. Dilluns passat va ser el seu primer dia de classe a l'escola número dos de Tuxla Gutiérrez, a l'empobrit estat de Chiapas. Allà, la resta d'alumnes, que podrien ser els seus nets, la van acollir amb una ovació.

"Em sento preparada per donar-ho tot. Avui és un dia meravellós", va subratllar la nova escolar, que cridava l'atenció no només pels seus cabells blancs, sinó també pel seu entusiasme. Com la resta d'alumnes, anava amb l'uniforme: faldilla negra polo blanc, a més d'un suèter rosa amb perles. 

En el seu primer dia de classe, Doña Lupita, com l'anomenen afectuosament, es va asseure al seu pupitre i va prendre notes escrupolosament a les classes de física i química. Després va participar en una classe de dansa regional. 

Venedora de pollastres

Guadalupe va créixer en la pobresa en una ciutat indígena i va passar la infància cultivant blat de moro i frijoles, en lloc d'anar a l'escola. De seguida va passar a vendre pollastres als mercats. Vaig deixar la meva terra, però no va ser per passejar, em van portar aquí a treballar, guanyava 15 pesos al mes", recorda. Es va casar dues vegades i va tenir sis fills. Ara té set nets.

Notícies relacionades

Al complir 92 anys va decidir aprendre a llegir gràcies a un programa d'alfabetització. "Ara els puc escriure cartes als meus nòvios diu fent broma", afirma. El 2015 va entrar en una escola de primària i va seguir un programa accelerat. Em van preguntar si tenia ganes d'estudiar i vaig contestar que sí. El meu fill i la seva dona van ser els meus padrins de graduació; la primària la vaig acabar fa dos anys", explica.

El seu somni és acabar la secundària abans dels 100 anys i convertir-se en mestra de preescolar. "M'han demanat si volia seguir fins a la Universitat i he dit que no perquè no puc caminar per mi sola", ha aclarit.

Temes:

Mèxic