EVACUACIÓ PERMANENT

El Govern de Vanuatu treu tots els habitants d'una illa per l'erupció d'un volcà

Els habitants de l'illa d'Ambae, on s'ha produït l'erupció, seran traslladats de forma definitiva a les illes veïnes el mes que ve

zentauroepp40305952 a handout aerial photograph taken on september 26  2017 and 180419110137

zentauroepp40305952 a handout aerial photograph taken on september 26 2017 and 180419110137 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts

Els habitants de l'arxipèlag de Vanuatu, al Pacífic sud, s'enfronten a la seva segona evacuació en set mesos després que un volcà entrés en erupció la setmana passada. Les autoritats del país han declarat l'estat d'emergència a l'illa d'Ambae, al nord de l'arxipèlag, on resideixen 11.000 persones que ja van ser evacuades el setembre passat per un incident similar. Aquesta vegada, no obstant, el trasllat serà definitiu

Les autoritats de la República de Vanuatu, un país de més de 250.000 habitants i 87 illes, han anunciat la seva intenció de reubicar de forma permanent al maig els ciutadans d'Ambae, els més perjudicats per l'erupció del volcà Manaro, el més actiu del món. L'expulsió de gasos i cendres del cràter del volcà ha enterrat horts i cultius i ha provocat als illencs problemes respiratoris i de salut, com reaccions dèrmiques i infeccions de pit. 

Recerca de terrenys

Notícies relacionades

"Part de l'illa estava a les fosques a causa del fum i la pluja de cendres i la gent s'ha quedat tancada a casa sense poder sortir a l'exterior" ha explicat un resident als mitjans locals. "La gent està molt espantada". 

La policia i les agències d'emergència ja es troben a l'illa, i s'espera que l'Exèrcit arribi a finals de setmana per organitzar l'evacuació massiva. Per la seva part, el Govern de l'arxipèlag es troba en negociacions amb els propietaris de terres a les illes veïnes de Maewo i Pentecosta per ubicar-hi de forma permanent els veïns d'Ambae. 

Temes:

Volcans